sezonsko predviđanje

Severe Weather Europe objavio predviđanja za zimu: Hoće li biti snijega u Europi?

05.09.2024 u 11:42

Bionic
Reading

Severe Weather Europe objavio je predviđanja prvih snježnih padalina za zimu 2024./2025., s obzirom na pomak hladne struje La Niñe. Pri prognoziranju hoće li i koliko snijega biti ove zime, SWE je koristio dva poznata prognostička modela - ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) i UKMO (United Kingdom Met Office)

Predviđanja snježnih oborina za zimu 2024./2025. pokazuju globalni vremenski signal iz slabe La Niñe, koja se sada počinje pojavljivati ​​u Pacifiku, pripremajući se za zimu. La Niña ima izravniji utjecaj nad Sjevernom Amerikom. Nije poznato ima li bilo kakve specifične/izravne utjecaje na Europu jer je predaleko od izvora, no to ne znači da nema nikakvog utjecaja, piše Severe Weather Europe.

Na Europu djeluje još mnogo drugih čimbenika prije nego što se bilo kakav utjecaj La Niñe može proširiti tako daleko. ECMWF

ECMWF: Prognoza snježnih padalina za zimu 2024./2025.

ECMWF je najčešće korišten i visoko cijenjen sustav sezonskog predviđanja. Prema tom modelu, prosječna prognoza za Europu pokazuje ispodprosječnu količinu snijega. Međutim, zbog utjecaja lokalnog sustava niskog tlaka nad sjeverom, nad Skandinavijom se predviđa više snježnih oborina nego što je uobičajeno.

Prognoza za studeni također pokazuje uglavnom ispodprosječnu količinu snijega diljem Europe. Određeni potencijal za više snježnih padalina vidi se iznad Alpa i sjevernog Balkana. Prognoza snježnih padalina za prosinac pokazuje manje snježnih oborina nego što je uobičajeno u većem dijelu kontinenta.

Područje s više snježnih padalina je iznad Alpa i ponovno nad sjevernom Skandinavijom. Prognoza za siječanj pokazuje smanjeni potencijal snježnih oborina u većem dijelu kontinenta. Ali predviđa se da će područje s više snježnih oborina stići do jugoistočnih dijelova, vjerojatno zbog anomalije visokog tlaka na sjeverozapadu.

UKMO: Prognoza snijega za zimu 2024./2025.

Gledajući sezonski prosjek za Europu, vidljivo je da su šanse za snježne oborine dosta slabe, identično kako je predvidio i ECMWF-ov model. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim sjevernim dijelovima.

Prognoza za studeni pokazuje ispodprosječan potencijal snijega u većem dijelu Europe. Opet se predviđa više snježnih oborina nad sjevernim krajevima, baš kao i u prognozi ECMWF-a. Prognoza snježnih oborina u prosincu ne pokazuje veće poboljšanje osim za uobičajene više nadmorske visine sjevernih dijelova i malo područje na južnim Alpama i iznad jugoistoka.

Za siječanj se ne predviđaju velike promjene na cijelom kontinentu. Kako prognoza pokazuje, potencijal snježnih oborina se povećava od sjeveroistoka, a ponegdje i iznad središnjih predjela.

Općenito, oba se modela slažu oko slabe snježne sezone nad Europom, osim za sjeverna područja i neke središnje dijelove oko Alpa.