Vlatko Kottnig

Sindikalac zbog gubitka opskrbe plinom prozvao Tomaševića, ali u jednom se slažu

29.05.2024 u 20:54

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao konfrenciju za medije na kojoj je prozvao HERA-u zbog dodjele posla opskrbe Zagrepčana plinom tvrtci Međimurje plin, sindikalac Vlatko Kottnig prozvao je, pak, upravu tvrtke Gradska plinara Zagreb opskrba (GPZO) i Zagrebački holding koji je tu upravu postavio

Tvrtka Međimurje plin posao je dobila zato što je ponudila nižu cijenu od GPZO-a, koji je dosad Zagrepčane opskrbljivao plinom, pa je Tomašević u pitanje doveo natječaj na koji se mogla javiti tvrtka bez da ima garancije banke za taj posao ili da ima osiguranu nabavu plina, nego to tek treba osigurati do 1. listopada, kada počinje s opskrbom. Također je pitao koji je motiv tvrtke Međimurje plin, koja je u vlasništvu više gradova i općina iz Međimurja.

>>> Tomašević prozvao HERA-u zbog gubitka opskrbe Zagreba plinom: Pa kakav je to natječaj?

No, predsjednik sindikata Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Vlatko Kottnig za gubitak posla GPZO-a krivi upravu tvrtke i Zagrebački holding koji ju je postavio. S obzirom na to da Skupštinu Holdinga čine Tomašević i njegovi zamjenici, Danijela Dolenec i Luka Korlaet, jasno je da sindikalac prst upire u gradsku vlast i Tomaševića.

'Tužna vijest za Zagreb, tužna vijest za Zagrepčane i najtužnija za radnike Gradske plinare Zagreb-Opskrba. Svi su potišteni i zabrinuti za svoju egzistenciju, rekao je Kottnig u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Petrom Buljan. Kaže da u upravi GPZO-a sjede nekompetentne osobe.

'To su nekompetentni ljudi. U 162 godine firme niti jedna uprava nije imala ovako loš rezultat kao oni. Ako je gradonačelnik rekao da smo od 2021., kada je napravljena velika šteta firmi, u 2023. došli u plus s maržom od 9,6 posto, onda je ta izjava upitna', odgovorio je na pitanje novinarke. Na poruku Tomaševića da će svi zaposlenici GPZO-a biti zbrinuti, ako će doći do smanjenja broja zaposlenih, Kottnig kaže da ne vjeruje nikome.

  • +3
Tomislav Tomašević na konferenciji za medije Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelić

'A apsurdno je da zbrinjavanje radi ista uprava koja im je napravila štetu. Ako treba nekoga zbrinuti, onda su to ovi loši direktori koji su doveli do ove situacije. Nadam se da ćemo radnike zbrinuti, ali ne da kose travu, nego da rade svoj posao', rekao je i dodao da su radnici preplašeni te da su od pravne službe dobili e-mail u kojem ih se zastrašuje da ne istupaju u javnost jer da time rade štetu tvrtci.

No, dao je za pravo Tomaševiću za neke sumnje iznesene oko natječaja, kao i oko toga hoće li Međimurje plin uopće moći ispunjavati svoje obaveze, odnosno opskrbljivati plinom deset puta više kućanstava nego što su to do sada radili.

'Strahujem za opskrbu plinom. Ono što je gradonačelnik rekao na konferenciji za medije ja cijelo vrijeme artikuliram u javnosti – natječaj nije bio transparentan i nije bio isti za sve. Međimurje plin nema razdvojenu distribuciju i opskrbu, što je problem. Ne znam zašto HERA to nije uzela u obzir. Oni će morati proći period tranzicije, ishoditi dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti. Ništa od toga nemaju, kao ni logistiku s kojom mogu obaviti posao, rekao je i dodao da je Tomašević bio u pravu kada je rekao da je HERA postupila neodgovorno. Na pitanje jesu li u pitanju političke igre, rekao je:

'Odgovorit ću vam na mađarskom: igen (u prijevodu: da)'.