burna noć u americi

Smrtonosni uragan Helena divlja Floridom: Snimke su zastrašujuće, ima i mrtvih

27.09.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Jedan od najjačih uragana četvrte kategorije zahvatio je Floridu. Zvan Helena, trenutno divlja ovom američkom državom, a vjetrovi dosežu brzinu od 200 kilometara na sat. Snimke koje se šire društvenim mrežama tjeraju strah u kosti

Oluja je u četvrtak razvila vjetrove od 215 km/h i 'sad je to uragan 4. kategorije', rekao je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Zračne luke u Tampi, Tallahasseeju i St. Petersburgu obustavile su rad, a u gotovo cijeloj državi uvedeno je izvanredno stanje.

Mobilizirano je oko 3500 vojnika Nacionalne garde, dodatnih 2000 dostupno je ako bude potrebno, više od 1,5 milijuna korisnika ostalo je bez struje u Floridi, Georgiji te Južnoj i Sjevernoj Karolini, a dosad su poginule tri osobe, jedna u Floridi i dvije u Georgiji.

Guverner Ron DeSantis upozorio je građane sjeverne Floride da se evakuiraju prije nego što bude kasno.

Helena je, prema stručnjacima, 'jedan od najvećih uragana nad Meksičkim zaljevom ovog stoljeća', a ova je užasna prirodna pojava, po navodima BBC-ja, koji je prati uživo, oslabjela na oluju prve kategorije i očekuje se da će se nastaviti kretati prema sjeveru, donoseći razorne vjetrove i bujične poplave.

Ceste i kuće su pod vodom, a jedna obitelj opisuje kako su morali isplivati ​​iz svoje kuće nakon što je voda ušla u nju i popela im se do ramena.

  • +6
Florida, SAD - uragan Helena Izvor: Profimedia / Autor: Martha Asencio-Rhine/Tampa Bay T / Shutterstock Editorial / Profimedia

Još se ne znaju posljedice ove ekstremne vremenske nepogode jer je na toj strani svijeta trenutno noć, stoga će više biti poznato čim na području zahvaćenih američkih država svane dan, a predviđa se da će Helena stići do kopna oko 23 sata po istočnoeuropskom vremenu (03:00 GMT) u području Big Benda na Floridi.