KAOS U DALLASU

Snajperom ubijeno pet policajaca, jedan napadač mrtav

08.07.2016 u 10:24

Bionic
Reading

Petorica policajaca ubijena su a šestorica ranjena hicima iz snajpera u petak u Dallasu tijekom jednog od prosvjed održanih u gradovima diljem SAD-a protiv policijskog ubojstva dvojice Afroamerikanaca u posljednja dva dana, javili su svjetski mediji

10:14 Reuters javlja, pozivajući se na lokalne medije, kako je napadač na policajce mrtav. Još uvijek nije jasno je li ga ubila policija ili je presudio sam sebi.

9:10
Javnosti se nakon pucnjave u Dallasu obratio američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi na samitu NATO-a u Poljskoj.'Obraćam se svim policajcima i želim biti jasan: Znamo da imate težak posao. Oplakujemo sve one koji su noseći uniformu stradali čuvajući naše živote', rekao je Obama

8:58
Jedan od ranjenih policajaca podlegao je ranama, javlja Guardian.

8:49
Osoba čiju je fotografiju objavila policija je Mark Hughes, brat jednog od organizatora prosvjeda protiv policijskog nasilja na kojem se dogodila pucnjava. On se sam prijavio policiji kada je vidio svoju fotografiju. Čini se da se radilo o lažnoj uzbuni i da on nema veze s napadom te je on oslobođen, javlja Guardian.

8:14
Policija je uhitila najmanje troje osumnjičenih, javlja Sky News. Jedan od napadača koji se zabarikadirao u garaži i dalje pruža otpor i ne predaje se.


Video: Reuters


7:51
Pretpostavlja se da su napadači znali rutu kojom će se kretati prosvjednici i postavili su zasjedu policajcima, javlja CNN

7:50
Osumnjičeni koji se zabarikadirao u jednu garažu u zgradi razmjenjuje vatru s policijom. 'Kraj je blizu, postavio sam bombe u garaži' dovikuje policajcima osumnjičenik

7:36
Zapovjednik policije grada Dallasa David Brown na konferenciji za novinare rekao je da još ne zna što je motiv napada. Objavljena je i fotografija osobe za koju policija sumnja da je uključen u napad


7:16 Američka agencija za civilno zrakoplovstvo zabranila je prelete zrakoplovima iznad središta Dallasa


Čelnik policije u Dallasu David Brown rekao je da su dva snajperista na povišenom položaju pogodila jedanaest policajaca, pri čemu su trojica ubijena. Policija je nešto kasnije objavila da je i četvrti policajac podlegao ozljedama, a još je jedan u vrlo teškom stanju.

Mediji su javili da se jedna osoba osumnjičena za napad predala policiji.

Pucnjava u Dallasu dogodila se tijekom uglavnom mirnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema crnačkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako ta policijska ubojstva pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s 'pojavama rasnih predrasuda' u policijskim redovima.

'Tu nije riječ o izoliranim incidentima. Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava', ocijenio je Obama.

Ubojstvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom.