PROJECT MORPHEUS

Sony službeno predstavio svoju virtualnu kacigu

19.03.2014 u 12:38

Bionic
Reading

PlayStation službeno ulazi u virtualne vode zahvaljujući upravo objavljenom Project Morpheusu

O ovome se govorilo već preko godinu dana, a danas konačno postaje stvarnost. Sonyev ulazak u VR arenu počinje sa Project Morpheusom, posebnom kacigom namjenjenom PlayStation 4 konzoli. Ono što Sony nastoji napraviti je headset, odnosno kacigu koja ne pokriva samo vizualni dio priče, kao što to trenutno radi Oculusov dev kit. Ona kombinira pozicionirani zvuk, interakciju sa Move periferijom, kao i senzore za inerciju i žiroskop kako bi precizno otkrila što igrač radi.

 

 

 

Zanimljiva stvar kod ovog uređaja je ta što, osim što izgleda dosta dobro, predstvalja jednu od stvari koje će konzole ove generacije pokušati postići, a to je imerzivna virtualna stvarnost. Morpheus je dostupan na ovogodišnjem GDC-u u San Franciscu, na kojemu ga korisnici mogu isprobati u tri dostupne demonstracije. Prva je The Deep, gdje igrač promatra dubine mora iz kaveza za zaštitu od morskih pasa. Druga je The Castle, gdje je demonstrirana interakcija kacige i movea. Posljednja i vjerojatno najzanimljivija je novi Thief, potpuno optimiziran za korištenje Morpheus kacige.

 

 

Zamislite ovo u VR-u. Da, opako...

 

 

Hardverski gledano, uređaj ima širinu vidnog polja od 90 stupnjeva, što je identično kao i kod popularnog Oculus Rifta. Razlučivost njegovih LCD ekrana je 01920x1080, odnosno 960 x 1080 po oku (što je, napominjemo, konačna najavljena razlučivost za Rift). Konačno, tu je 3D-zvuk, pomoću kojega će korisnici iskusiti novu razinu virtualne imerzije. Uređaj se na konzolu spaja putem USB-a i HDMI-a. Datum izlaska Projecta Morpheus još nije najavljen, što je logično s obzirom da se radi o prototipu. Prvi developeri koji su Morpheusu pružili podršku su Epic Games, Unity, Autodesk i Crytek.

 

Kako stvari stoje, VR je postao vrlo popularna stvar, a ambicioznost koju Sony prikazuje prema svojem novom projektu zaista je vrijedna pohvale. Jedino se nadamo kako će cijena biti dovoljno primamljiva da privuče toliko tražene kupce.