NADLEŽNI tvrde: NEMA ŠTETE PO ZDRAVLJE

Split smrdi. I smrdit će još nekoliko mjeseci

01.02.2018 u 12:16

Bionic
Reading

Nesnosnan smrad koji se sve češće širi sa splitskog odlagališta otpada Karepovac čak i do nekoliko kilometara udaljenih dijelova grada, barem po rezultatima službenih mjerenja, nije štetan i ni u jednom trenutku nisu prekoračene dopuštene vrijednosti - objavljeno je na konferenciji za novinare održanoj zbog golemog interesa javnosti. Splićani već tjednima negoduju zbog širenja mirisa s odlagališta, koje je u postupku sanacije, no čini se da je ovakva situacija neizbježna još najmanje nekoliko mjeseci

'Nije bilo prelazaka graničnih vrijednosti propisanih zakonom i uredbom, a te vrijednosti su one po kojima na temelju znanstvenih spoznaja ne postoji rizik štetnih učinaka na ljudsko zdravlje i okolinu, ili je on najmanji moguć', izvijestio je voditelj Odjela ispitivanja zraka, tla i buke u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Nenad Periš.

Ova institucija objavljuje rezultate mjerenja na Karepovcu doslovno svakog sata, premda je propisano da se to čini na dnevnoj bazi, a i mjerni instrumenti koncem prošle godine kompletirani su i sada se može pratiti koncentraciju svih bitnih plinova. Ipak, i Periš se ogradio slikovitom usporedbom koja bi trebala prikazati da uvijek postoji mogućnost da 'ima još nešto'.

'Limun je žut, auto je žuto, ali limun nije auto', kazao je Periš.

'Nema alternative'  

Splitske gradske službe na tjednoj bazi izvješavaju o napretku sanacije odlagališta smještenog u središtu urbanog područja, kvaliteta zraka objavljuje se iz sata u sat na internetskim stranicama, no svejedno je najavljeno da će se svakog tjedna upravo na Karepovcu održavati prezentacije kako bi se umirilo građane. Zrak u Splitu doista sve češće poprima neugodan miris i ovisno o vremenskim prilikama, on se zadržava i širi kilometrima daleko.

Tjedna konferencija za medije o sanaciji odlagališta smeća Karepovac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Ne radi se o izvanrednoj situaciji, sanacija se obavlja prema projektu i dežurne službe promptno reagiraju ako su rezultati mjerenja koncentracije plinova povišeni u odnosu na redovno stanje. No, naglašavam, oni se ni u jednom trenutku nisu približili zakonom predviđenim vrijednostima', kazao je voditelj projekta sanacije Karepovca Mislav Olujić.

Nesnosni smrad s Karepovca širi se gradskim grobljem Lovrinac Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Sanacija će izazivati neugodne mirise i ovisno o vremenskim prilikama i vjetru bit će umanjena kvaliteta života građana, ali naprosto ne postoji alternativa', dodao je Olujić.

'Od početka radova štetni plinovi nikada nisu bili ni blizu gornje granice', dodao je šef gradilišta Arsen Zoran Tonšić.

U projektu sanacije Karepovca predviđeno je premještanje oko milijun kubika novijeg otpada kojim će se 'oblikovati' glavno brdo, a koje će se potom otplinjavati, prekriti folijom i zazeleniti, dok će na oslobođenom prostoru biti izgrađena betonska kazeta na kojoj će se otpad odlagati u kontroliranim uvjetima idućih nekoliko godina. Do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Utrka s vremenom... 

Dosad je premješteno oko 300 tisuća kubika i izvođači se nadaju da će najneugodniji dio posla obaviti u idućih nekoliko mjeseci. Ako zbog vremenskih prilika to ne bude moguće, radovi će se obustaviti i nastaviti nakon ljetne sezone. To je period u kojemu se može očekivati širenje neugodnih mirisa.

'Maksimalno smo pojačali intenzitet kako bismo što prije završili', kazao je Tonšić. Ukupan rok za kompletnu sanaciju Karepovca postavljen je na 30 mjeseci, a sve oči uprte su u Lećevicu. Za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom još uvijek nisu ni raspisani natječaji...

  • +20
Karepovac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL