PROGNOZA IZ BEOGRADA

'Srbija će osam godina pregovarati s EU-om'

18.07.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu Jovan Teokarević kaže da Srbiju očekuju teški i dugi pregovori s EU-om, koji će najvjerojatnije trajati od šest do osam godina. Teokarević dodaje da ti pregovori u svakom trenutku mogu biti prekinuti

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da svaka zemlja članica EU-a može zatražiti privremeni prekid ako nema očekivanog napretka. 'To se neprestano događa pa čak je bilo i neprincipijelnih stvari, kao u slučaju Hrvatske, kada joj je zbog bilateralnih odnosa nametnuta suspenzija pregovora na određeno vrijeme, jer jedna od članica EU-a zahtijeva ispunjene svojih interesa. Mi ćemo se a tim suočavati sigurno, i to ne samo od jedne zemlje', ocijenio je Teokarević.

Naveo je da će Srbija imati stalno otvorena tri poglavlja tijekom pregovora: 23, 24 i 35, koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava i odnose sa Kosovom, i istaknuo da svaka zemlja članica može tražiti provjeru u bilo kojem trenutku, prenosi B92.

'Ništa neće biti lako, pogledajte koliko je dugo razdoblje 'screeninga' predvidio Štefan Fuele u kojem će se ispitati koliko je naše zakonodavstvo u skladu sa zakonima Unije. Previđeno je razdoblje od dvije godine. To znači da nitko ne očekuje lake pregovore', naglasio je Teokarević.