oglašen meteoalarm

Stiže nova ciklona s frontama: Vladat će južina, a evo kojim regijama prijeti obilna kiša

10.10.2024 u 08:39

Bionic
Reading

Danas će prevladavati jugo, a kiša će se pojaviti uglavnom kasnije tijekom dana i u noći na petak. Nova kišna epizoda stiže sa zapada, ali s nešto manje padalina u odnosu na prethodnu, dok će vjetar biti nešto jači. U petak se očekuje postupno razvedravanje, a vikend donosi stabilnije vremenske prilike

Kiša ometa ranu berbu maslina. Nova runda oborina očekuje se večeras, kada će ciklona s frontama relativno brzo prijeći sa sjevera prema jugu Jadranskog mora. Zbog ove ciklone tlak zraka će i sutra padati, a južni vjetar će ojačati, javlja HRT.

U petak će hladniji zrak stići sa sjevera, a tlak zraka će naglo porasti zahvaljujući anticikloni koja će stabilizirati atmosferu, pa se od vikenda očekuje mnogo povoljnije vrijeme.

Na istoku zemlje u četvrtak prijepodne bit će sunčano dok se u popodnevnim satima očekuje porast naoblake, a kiša bi mogla zahvatiti zapadne dijelove tek navečer. Puhat će umjereni južni i zapadni vjetar te će temperature dosezati 28 Celzijevih stupnjeva.

U središnjim predjelima prijepodne djelomično sunčano dok će poslijepodne biti više oblaka i lokalnih pljuskova, posebno u noći na petak.

Meteoalarm žutog stupnja

'Olujni udari juga i jugozapadnjaka. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Mjestimice obilnija kiša. Količina oborine > 40 mm. Budite svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika', upozorio je DHMZ.

Iznadprosječno visoke temperature

Uz izraženu južinu, temperature će biti znatno iznad prosjeka za ovo doba godine, jutarnje oko 16 Celzijevih stupnjeva dok će popodne dosegnuti oko 25 stupnjeva.

Na zapadu će prevladavati promjenjivo vrijeme, s više oblaka u gorju, gdje se očekuje kiša u drugom dijelu dana, uz moguće obilnije pljuskove. Puhat će jak, ponegdje i olujni jugo i južni vjetar, a u višim predjelima jugozapadni. More valovito, ali još uvijek relativno toplo.

U Dalmaciji većinom suho i sunčano, uz jak do olujni jugo, dok se navečer očekuje naoblačenje sa sjevera, uz moguću lokalno izraženiju kišu i grmljavinu u noći na petak.

Na krajnjem jugu bit će promjenjivo, uz mogućnost slabe kiše već ujutro. Većih oborina neće biti, a sunčana razdoblja bit će najčešća na otocima. Puhat će umjereno i jako jugo te će popodne malo ojačati.

U petak će na kopnu doći do smirivanja vremena, s kišom u prvom dijelu dana i razvedravanjem poslijepodne. Vjetar će okrenuti na umjereni sjeverni i sjeverozapadni, donoseći blago osvježenje.

Vikend donosi sunčano i stabilno vrijeme

Početkom vikenda bit će sunčano i stabilno, s jutarnjom maglom na ponekim mjestima te malo nižim temperaturama. Već u nedjelju u gorju može pasti ponešto kiše.

Na Jadranu će većinom biti sunčano uz povremenu umjerenu naoblaku, a pljuskovi na jugu mogući su u prvom dijelu petka. Jugo će okrenuti na umjerenu buru, a na sjeveru u subotu i jaku buru te sjeverozapadni vjetar, no on će oslabjeti do nedjelje.

Temperatura će se blago sniziti, ali će ostati ugodna za aktivnosti na otvorenom.