pregled stanja

Što se trenutno događa u Kursku? Rusa je sve više, Ukrajinci nisu postigli važan cilj

17.09.2024 u 21:52

Bionic
Reading

Prošlog tjedna je Rusija pokrenula snažnu protuofenzivu u Kurskoj regiji. Dok se borbe intenziviraju, ukrajinske snage, koje su u kolovozu izvele iznenadni upad na ruski teritorij i zauzele veliki dio Kurske regije, suočavaju se s velikim izazovima. Zabrinjavajuće je za Ukrajinu kako je malo znakova da se ruske trupe premještaju s istočnih linija bojišnice

Ukrajinske snage su 6. kolovoza pokrenule operaciju na ruskom teritoriju, zauzevši oko 1.200 četvornih kilometara u Kurskoj regiji. Ovaj potez iznenadio je mnoge, jer je Ukrajina uspjela postići značajan početni uspjeh, stavljajući pod kontrolu veliki dio regije. Upad je omogućio Ukrajini osvajanje ključnog teritorija koji bi u budućnosti mogao poslužiti kao pregovarački adut u eventualnim mirovnim pregovorima s Moskvom.

Međutim, nakon početnog uspjeha, situacija na terenu počela je mijenjati smjer. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski našao se pod kritikama, kako iznutra tako i izvana, zbog odluke da pokrene napad na ruski teritorij. Unatoč tome, Zelenski je stao u obranu operacije, izjavivši da su ukrajinske snage pokazale hrabrost i izdržljivost, ali je priznao da ruske snage sada vrše značajan pritisak.

Ruska protuofenziva: Pritisak na ukrajinske snage raste

Prošlog tjedna, Rusija je pokrenula veliku protuofenzivu s ciljem vraćanja izgubljenog teritorija u Kurskoj regiji. Prema izvještajima, čak 38.000 ruskih vojnika angažirano je u operaciji, a neki od njih su premješteni iz južne Ukrajine kako bi se pridružili borbama na sjeveru. Prema izvorima iz ukrajinske vojne obavještajne službe, iako je ruska protuofenziva u tijeku, ona još uvijek nije 'velikih razmjera', no strahuje se da bi Rusija mogla dodatno pojačati snage, piše Warzone.

Ruski dužnosnici tvrde da su u početnim fazama protuofenzive uspjeli povratiti oko 60 četvornih kilometara teritorija, uglavnom na lijevom krilu regije koju su okupirale ukrajinske snage. Iako ukrajinski vojnici i dalje napreduju prema sjeveru, ruske snage čine sve kako bi zadržale ključne pozicije i spriječile daljnje ukrajinske prodore. Posebno su zabrinjavajući ruski napadi u okolici Donjecka, gdje je područje Pokrovska, važan željeznički čvor, pod stalnim pritiskom.

Utjecaj borbi na istočni front: Ukrajina pod pritiskom

Dok se borbe u Kursku nastavljaju, ukrajinska vojska suočava se s još većim izazovima na istoku zemlje. Ruske snage nisu značajno preusmjerile trupe iz istočne Ukrajine u Kursk, što znači da ukrajinski vojnici u Donjecku i dalje trpe velike gubitke. Zadržavanje teritorija u Kurskoj regiji moglo bi pružiti Ukrajini prednost u budućim mirovnim pregovorima, ali sadašnje stanje na terenu pokazuje da je ta situacija sve nesigurnija.

Ruski vojnici na fronti u Kursku Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Ukrajinski izvori navode da su njihovi vojnici uspjeli napredovati oko četiri kilometra u smjeru Gluškova u Kurskoj regiji, pri čemu su uništili rusku motoriziranu pješačku brigadu. Iako su ukrajinske snage zabilježile određene uspjehe, borbe su intenzivne i obostrani gubici su veliki. Ukrajinski vojni analitičari navode da su njihove snage i dalje usmjerene na napredovanje prema sjeveru, s ciljem dodatnog pritiska na ruske položaje.

Izazovi za Ukrajinu: Nedostatak opreme i kritike saveznika

Jedan od ključnih izazova s kojima se suočava Ukrajina u ovom trenutku je nedostatak vojne opreme. U intervjuu za CNN, predsjednik Zelenski izrazio je nezadovoljstvo sporom isporukom zapadne vojne pomoći. Prema njegovim riječima, pomoć koja je do sada stigla nije dovoljna da opremi 'čak ni četiri od 14' brigada koje su Ukrajini potrebne za održavanje obrane. Zelenski je naglasio da je osmomjesečna pauza u isporuci vojne opreme omogućila Rusiji da ojača svoje pozicije i napreduje na bojištu.

Unatoč obećanjima o dodatnoj pomoći, uključujući veliki vojni paket iz Sjedinjenih Američkih Država u travnju, isporuka opreme i dalje kasni. To je dovelo do toga da ukrajinske snage koriste ono što im je ostalo u skladištima i što su brigade u pričuvi imale na raspolaganju. Zelenski je također izjavio da su 'polovica brigada' koje se trenutno bore na istoku Ukrajine nedovoljno opremljene.