analize pokazale

Što su to Iranci zapravo gađali i pogodili u Izraelu?

03.10.2024 u 16:19

Bionic
Reading

Kad je Iran ispalio salvu balističkih projektila na Izrael, višeslojni sustav protuzračne obrane zemlje počeo je djelovati – no neki su projektili ipak prošli. Analitičari Sky Newsa provjerili su gdje je Iran uspio napraviti štetu te kako bi Izrael mogao uzvratiti

U utorak je Iran lansirao gotovo 200 projektila na Izrael – mnoge je presreo izraelski sustav protuzračne obrane, neki su završili u moru dok su drugi napravili krater u tlu.

Identificirano je najmanje sedam lokacija udara, uključujući dvije izraelske zračne baze, školsko dvorište i dvije lokacije u blizini područja za koje se sumnja da je blizu sjedišta Mossada.

Iran je izjavio da je napad bio usmjeren na vojne baze i izveden kao odgovor na ubojstva trojice istaknutih iranskih ili savezničkih lidera - Ismaila Hanijeha iz Hamasa, vođe Hezbolaha Hasana Nasrale i zapovjednika Iranske revolucionarne garde (IRGC) Abasa Nilforushana.

Sky News je geolocirao tri videa koja sugeriraju da je zračna baza Nevatim bila cilj napada, što je potvrdio i AP. Iako niti jedan ne dokazuje da je direktno pogođena ili kolika je šteta možda nanesena, u kombinaciji snažno sugeriraju da su projektili pali unutar njezina perimetra.

Na snimkama koje je pregledao Sky News vidi se da je najmanje osam projektila eksplodiralo u smjeru baze. Broj dodatnih projektila vidljivih na snimkama sugerira da su je vjerojatno pogodili i mnogi drugi.

Zračna baza Nevatim u pustinji Negev, koja je dom izraelskim lovcima F-35, bila je cilj napada iranskim dronovima i projektilima u travnju, izvedenog kao odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku.

Projektili su također viđeni kako padaju u smjeru zračne baze Tel Nof. Čini se da je i sjedište izraelske obavještajne agencije Mossad bilo jedna od meta.

Izraelska i iranska vojska Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Video snimljen iz automobila prikazuje eksploziju oko 700 metara južno od sjedišta, pri čemu projektil izgleda kao da je pao uz cestu. Još jedan promašaj dogodio se neposredno sjeverno od sjedišta. Veliki krater vidio se na cesti nešto više od pola kilometra od zgrade, a ona se nalazi u gusto naseljenom predgrađu Gilot na periferiji Tel Aviva.

Još jedan video koji je geolocirao Sky News prikazuje projektil što je pao blizu trgovačkog centra Ayalon u Tel Avivu. Trgovački centar okružen je širokim ulicama i otvorenim parkiralištima. Iran je tvrdio da je 90 posto projektila pogodilo ciljeve, no Izrael je rekao da su mnoge presreli.

Iako je Željezna kupola najpoznatiji dio slojevitog sustava protuzračne obrane, sustavi Arrow 2 i 3 bili su glavna obrana protiv dalekometnih balističkih projektila koje je Iran ispalio. U Hod Hasharonu, gradu u središnjem Izraelu, oštećeno je oko 100 domova, prema lokalnim dužnosnicima koje je citirao Times of Israel.

  • +7
Iranski napad na Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Jack GUEZ / AFP / Profimedia