termitno oružje

Strašna snimka: Ukrajinci posipaju Ruse kišom iz pakla, njezina temperatura doseže 2200 stupnjeva!

03.09.2024 u 12:40

Bionic
Reading

U sukobu Ukrajine i Rusije tehnologija igra ključnu ulogu u oblikovanju modernog bojišta. Najnoviji primjer toga upotreba je termitnog oružja montiranog na dronove ukrajinske vojske

Videozapis, koji je nedavno objavljen na Telegramu, privukao je veliku pažnju javnosti i vojnih stručnjaka. Na snimci se vidi dron kako se kreće duž linije drveća, iza koje su pozicionirane ruske snage.

Dron, nalik na vatrenog diva, ispaljuje mlaz plamena prema tlu dok se kreće kroz krošnje drveća. Nakon što obavi svoju smrtonosnu misiju, cijela linija drveća i obližnja polja su u plamenu. Ovaj jeziv prizor više nalikuje specijalnim efektima iz filma nego stvarnosti, ali za ruske vojnike na terenu posljedice su bile itekako stvarne.

Termitno oružje: Razorna snaga visoke temperature

Glavno oružje korišteno u ovoj operaciji je termit – visokozapaljiva smjesa koja može doseći temperature oko 2200 Celzijevih stupnjeva. Termit je mješavina željeznog oksida (hrđe) i aluminijskog praha, a njegova reakcija proizvodi intenzivnu toplinu koja je dovoljna da rastali čelične ploče. Ovo oružje nije novo; poznato je kao pouzdano sredstvo za rezanje metala ili uništavanje opreme, ali njegova primjena u kombinaciji s dronovima predstavlja novu taktiku u ratovanju.

Za razliku od tradicionalnih bacača plamena koji ispuštaju zapaljenu tekućinu, termitno oružje ispušta mlaz iskrica. Ove iskrice, koje se vide na snimci, padaju poput vruće kiše i spaljuju sve na što naiđu.

Nakon suhog ljeta vegetacija i poljoprivredni usjevi lako gore, a termitna kiša koju ispušta dron ostavlja stotine tisuća sitnih požara na svom putu. Ovi mali požari često se spajaju u veće, stvarajući vatreni zid koji se širi i stvara ozbiljne probleme za neprijateljske snage.

Taktika i učinci na bojištu

Upotreba dronova s termitnim oružjem nije samo inovativna, već i strateški vrlo učinkovita. Za razliku od konvencionalnih udara, gdje se ciljevi uništavaju direktnim pogocima, cilj ovog pristupa je stvaranje kaosa i ometanje neprijateljskih linija. Dronovi koji ispuštaju termitnu smjesu ne ostaju na jednom mjestu, već se kreću duž neprijateljskih pozicija, šireći vatru i stvarajući dimnu zavjesu koja otežava kretanje i komunikaciju ruskih snaga.

Ruski vojnici, iako zaštićeni kacigama i pancirima, nisu imuni na posljedice ovakvih napada. Dok su u bunkeru ili zaklonjenom rovu relativno sigurni od direktnih posljedica termitne kiše, otvoreni prostori postaju smrtonosna zamka. Neprijateljske snage mogu biti prisiljene napustiti svoje položaje zbog kombiniranog efekta plamena i dima, što otežava daljnju borbu i zadržavanje teritorija.

Ova taktika pokazala se iznimno korisnom u situacijama u kojima je potrebno ometati ili prisiliti neprijateljske snage na povlačenje bez direktne konfrontacije. Dodatno ovi napadi mogu uništiti ključnu opremu i vozila jer termit može lako prodrijeti u vozila i uništiti ih iznutra, što je dodatni udarac za neprijateljske snage.

Proizvodnja i distribucija termitnih bombi

Termitne bombe koje koriste ukrajinski dronovi dolaze iz više izvora, uključujući organizacije poput Steel Hornetsa, koje ih dostavljaju izravno vojnim jedinicama. Proizvođači nude široku paletu termitnog streljiva, od bombi za male kvadkoptere do onih većih, teških preko dva kilograma, koje mogu gorjeti više od 22 sekunde.