arheološka studija

Strašno otkriće: Pušenje se vidi i na kostima, evo koje posljedice ostavlja

21.10.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Pušenje duhana ostavlja tragove na kostima pušača, a oni ne traju samo tijekom njihova života, već i stoljećima nakon smrti, otkrilo je istraživanje arheologa

Istraživači sa Sveučilišta u Leicesteru proučavali su ljudske ostatke pokopane u Britaniji između 12. i 19. stoljeća, otkrivajući dubok utjecaj duhana na kosti i njegovu vezu sa stanjima povezanima s kostima, poput povećanog rizika od prijeloma, piše Independent.

Studija naglašava da je uvođenje duhana u zapadnu Europu prije otprilike 500 godina dovelo do značajnih promjena u strukturi ljudskog kostura.

Tradicionalno su se arheolozi oslanjali na zube da bi utvrdili je li kostur pripadao pušaču, tražeći mrlje ili istrošenost uzrokovanu korištenjem lule. Međutim ova metoda često nije bila učinkovita kada su zubi nedostajali ili nisu bili sačuvani.

Tim sa Sveučilišta u Leicesteru pregledao je 323 kortikalne kosti – gusti vanjski sloj koji kostima daje čvrstoću – poznatih pušača i onih s nepoznatom poviješću pušenja.

Koristeći masenu spektrometriju, istraživači su analizirali molekularni sastav kostiju, identificirajući 45 molekularnih značajki po kojima se kosti pušača razlikuju od kostiju nepušača.

Pušenje ostavlja metabolički zapis u kostima

Studija, objavljena u časopisu Science Advances, navodi: 'Konzumacija duhana ostavlja metabolički zapis u ljudskim kostima, dovoljno prepoznatljiv da se može identificirati kod pojedinaca nepoznate povijesti konzumacije duhana. Arheološki ostaci ljudskih kostura imaju potencijal pružiti izravne dokaze koji se mogu koristiti za proučavanje prošlih patoloških i zdravstvenih stanja, uključujući bolesti povezane s konzumacijom duhana.'

Dr. Sarah Inskip, koautorica studije, izjavila je: 'Naše istraživanje pokazuje značajne razlike u molekularnim značajkama kostiju bivših pušača i nepušača. Ovo otkriće ukazuje na to da konzumacija duhana utječe na strukturu kostiju. Istraživanje, koje je još u tijeku, ima cilj razumjeti kako se pojavljuju te razlike, što bi moglo pomoći u shvaćanju toga zašto je konzumacija duhana faktor rizika za određene mišićno-koštane i dentalne poremećaje.'

Smanjena gustoća kostiju, veći rizici od prijeloma

Dok su štetni učinci pušenja na meka tkiva i organe – poput povećanog rizika od raka pluća, mokraćnog mjehura i grla, kao i moždanog udara i bolesti koronarnih arterija – dobro poznati, utjecaj na kosti manje je proučavan. Pušenje je povezano sa stanjima poput smanjene gustoće kostiju, povećanog rizika od prijeloma i parodontitisa.

Ovo istraživanje ne samo da rasvjetljava povijesnu prevalenciju pušenja, već također naglašava opsežan i trajan utjecaj duhana na ljudsko zdravlje, pružajući dragocjene uvide u posljedice ove razorne navike na kostur.