PODRŽAO KOLEGU POVJESNIČARA

Tepeš: Antifašizam je jedan od temelja hrvatske države, ali ...

22.01.2016 u 13:49

Bionic
Reading

Klub SDP-a spominje lov na vještice i skreće raspravu, a Domoljubnoj koaliciji služi na čast to što je Zlatko Hasanbegović pripadnik nacionalne manjine, poručio je potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš u izjavi novinarima u Saboru kazavši da se Hasanbegovićeve izjave, za koje mnogi upozoravaju da njima niječe antifašizam, treba promatrati u znanstvenom kontekstu

'Klub SDP je opet skrenuo na 1941. - 1945. Spominju lov na vještice, to je ružno. Mislim da se trebamo fokusirati na druge teme. Kolega Hasanbegović je povjesničar. On se dosad bavio isključivo poviješću. To što on govori morate uzeti u znanstvenom kontekstu', kazao je Tepeš.

I sam povjesničar, što je danas već nekoliko puta istaknuo, kazao je da se on 'ne voli previše miješati u gospodarstvo, ali i da nitko od povjesničara nije reagirao'. Tepeš je potom ustvrdio, za razliku od Hasanbegovića, da je 'antifašizam jedan od temelja hrvatske države'.

Međutim, Hasanbegović je rekao i da su Hrvati po prvi puta pobijedili u Domovinskom ratu, a Tepeš se složio s njim: 'To je točno. Ja vam ovdje do jutra mogu držati povijesne lekcije. Odjednom su svi povjesničari, kao što imamo četiri i pol milijuna nogometnih izbornika, tako je očito i s povjesničarima'.

Pritom je Tepeš napomenuo da Domoljubnoj koaliciji služi na čast to što je Hasanbegović pripadnik nacionalne manjine i požalio se kako to nitko nije prepoznao u široj javnosti: 'Kolega Pupovac je govorio o nacionalnim manjinama. Zašto nitko nije postavio pitanje da je Hasanbegović pripadnik nacionalne manjine - islamske manjine. To je pohvalno i nama to služi na čast što je ga izabrao gospodin Orešković. Imenovanje gospodina Hasanbegovića je upravo poruka svim nacionalnim manjinama, a u Saboru govore da Orešković nije ni spomenuo manjine'.

Što se tiče ranijih najava da će HSP AS čiji je Tepeš predsjednik odmah tražiti ukidanje Zakona o životnom partnerstvu, Tepeš je, kako prenosi N1, odvratio: 'Mislim da je nama danas najbitnije gospodarstvo, smanjenje javnog duga'.