promjena plana

Tomašević o blokovskom parkiranju: Neće krenuti 1. rujna

27.08.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, na redovitoj konferenciji za medije kazao je da Zaključak o popisu ulica po zonama i blokovima, kako bi se riješio problem parkiranja u prve dvije parkirne zone i to na način da se poveća broj raspoloživih parkirnih mjesta u širem centru grada za stanare uvođenjem parkirališnih blokova za građane s povlaštenim parkirališnim kartama (PPK), neće stupiti na snagu 1. rujna

'Zaključak nije trebao ići u javno savjetovanje, ali ja sam inzistirao na tome. Došlo je preko tri stotine primjedbi i prijedloga i odlučili smo da zaključak neće stupiti na snagu 1. rujna. Uzet ćemo još mjesec dana da sve razmotrimo i vidimo kako se sve može unaprijediti. Znamo i sami da je ovaj model s 5000 više povlaštenih karata u prvoj zoni neodrživ. Imamo dio građana s fiktivnim prebivalištem i boravištem i želimo promijeniti tu praksu. Neće krenuti 1. rujna, doradit ćemo te blokove i onda donijeti konačnu odluku', kazao je Tomašević.

Dodao je da je tijekom ljeta bilo rasprave oko oduzetih 15-ak parkirnih mjesta te da je vraćeno oko 130 parkirnih mjesta u Donjem gradu.

'Rezervirano parkirno mjesto košta oko 530 eura mjesečno. Nažalost, nije bilo nikakve evidencije oko toga i jako malo se plaćalo. Preko 90 posto se koristilo besplatno. To je bio nered koji smo rješavali kako bismo vratili dio parkirnih mjesta građanima. Postoji ograničenje od tri parkirna mjesta po poslovnom objektu. HDZ i HSS su imali rezervirana parkirna mjesta, a da nisu plaćali ni euro. Oko 500 mjesta oslobodit ćemo za rotaciju do kraja godine', rekao je Tomašević.

Upitan oko problema sa statikom zapadne tribine stadiona u Kranjčevićevoj, kazao je da su uočeni određeni problemi, ali da rok početka gradnje nije upitan.

'Radovi bi počeli u siječnju 2025., taj rok i dalje stoji, ti radovi su nužni kako bi se na njemu mogle igrati međunarodne utakmice. Kad se to završi, ide se u gradnju stadiona u Maksimiru, rok je 2028. A Kranjčevićeva će biti gotova do 2026. godine. Uočeni su problemi sa statikom. Prezentirat ćemo uskoro projekt pa ćete sve vidjeti', rekao je Tomašević.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', gdje je održana konferencija za medije, predstavljen je pilot-projekt 'Mobilni tim službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti'. Projekt je nastao u suradnji Grada Zagreba i Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ-a 'Dr. Andrija Štampar' s ciljem pružanja intervencije osobama kojima je dolazak na psihijatrijski/psihološki tretman otežan zbog slabije pokretljivosti.

'Ovaj pilot-projekt je presedan, ovo je prvi mobilni tim službe za mentalno zdravlje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj. Vjerujem da je ovo lavina koja će se pokrenuti i u cijeloj Hrvatskoj. Zagreb je pionir u dosta toga, a onda i drugi veliki gradovi preuzimaju naše projekte', naveo je Tomašević.