NJEMAČKI MEDIJI

'U Hrvatskoj je na vlasti kaos'

23.12.2015 u 11:38

Bionic
Reading

Nevjerojatni svakodnevni preokreti u postizbornim pregovorima opet su zainteresirali austrijske i njemačke medije. Pišu da je 'u Hrvatskoj na vlasti kaos' te da su 'stranke isposvađane pa postoji i mogućnost da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović raspiše nove parlamentarne izbore'

'U najmlađoj članici Europske unije od parlamentarnih izbora vlada vakuum moći. Tri najveće stranke nisu u stanju ili ne žele zajedno raditi', piše Deutsche Pressagentur (DPA) o postizbornim pregovorima u Hrvatskoj, za koje kaže da su 'situacija koja se u 25-godišnjoj povijesti zemlje još nije dogodila'. 'Stranke su toliko međusobno isposvađane da nisu u stanju dogovoriti se o sastavljanju vlade. Prije šest tjedana izabrani parlament još se nije uspio konstituirati. Kako će se situacija razvijati, nitko ne zna', opisuje DPA stanje u Hrvatskoj te dodaje kako istraživanja javnog mnijenja sugeriraju kako bi i ponovljeni izbori donijeli slične rezultate.

Ističe se kako je Most, kao nova i po jačini treća politička snaga nakon izbora, inzistirao na tripartitnoj koaliciji sa SDP-om i HDZ-om, ali da su 'ideološki najbolji neprijatelji odbijali tu igru'. 'Prvo je HDZ napustio pregovore, s objašnjenjem da ne želi u koaliciju sa socijaldemokratima koji su odgovorni za ekonomsku i socijalnu mizeriju države. Sada je Most SDP izbacio s pregovora', piše DPA, koju su prenijeli brojni njemački mediji. Za kraj se dodaje kako je Zoran Milanović za Mostov prekid pregovora sa SDP-om optužio obavještajno podzemlje odnosno predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, 'iskusnog funkcionera tajnih službi'.

Austrijski dnevnik Der Standard također piše o 'kaosu u Hrvatskoj': 'Kratko prije očekivanog postizanja konačnog dogovora nova stranka Most iznenađujuće je prekinula koalicijske pregovore s vladajućim SDP-om. Lider Mosta Božo Petrov optužio je SDP da iza njegovih leđa vrbuje Mostove zastupnike da bi dali podršku Zoranu Milanoviću za poziciju premijera. Šest tjedana nakon izbora tako je i dalje Hrvatska udaljena od vladajuće većine.'

Dodaje se kako je Milanović izjavio da Petrovljeve izjave nisu logične, jer su Most i Hrvatska raste skoro dovršili pregovore te čak dogovorili i podjelu resora u vladi. Milanović je za Mostov potez prekida pregovora optužio svoje 'nacionalno-konzervativne protivnike iz HDZ-a'.

Die Presse pak piše da je Most 'svoju etabliranu konkurenciju bacio na vrtuljak osjećaja' te da je Petrov SMS-om prekinuo skoro dovršene pregovore sa SDP-om. Most se opisuje kao 'ne baš homogena stranka  nacionalno-liberalnih stavova koja je inzistirala na koaliciji krvnih neprijatelja SDP-a i HDZ-a'. Tu je mogućnost odbacio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ali je rekao da bi 'bilo sjajno kada bi Most s njima opet započeo pregovore'.

Treba napomenuti kako su dopisnici njemačkih i austrijskih medija iz Hrvatske svoje izvještaje očito poslali jučer popodne s obzirom na to da ono što svi opisuju kao kaos u Hrvatskoj ne uključuje najnoviji obrat oko večernjeg ekspresnog saveza HDZ-a i Mosta.