treba im novac

Zemljom vladaju radikalni islamisti, a turizam cvjeta! 'Nikad nije bilo sigurnije'

21.07.2024 u 11:34

Bionic
Reading

Kada je riječ o planiranju putovanja, Afganistan se rijetko pojavljuje na popisu željenih destinacija. Decenije sukoba i političke nestabilnosti obeshrabrile su većinu turista da kroče u ovu srednjoazijsku zemlju, čija je zlatna era kao dijela hipi rute 1970-ih davno prošla. Povratkom talibana na vlast 2021. činilo se kako je turizmu definitivno odzvonilo, ali stvarnost je iznenađujuće drugačija

Unatoč općem mišljenju, brz pregled društvenih mreža otkriva procvat turizma u Afganistanu, piše BBC. Influenceri oduševljeno promoviraju pet razloga zašto bi Afganistan trebao biti vaša sljedeća destinacija, prikazujući prekrasna jezera, planinske prolaze i šarolike tržnice. Izjave poput 'Afganistan nije bio ovako siguran već 20 godina' popraćene su slikama turista koji poziraju pored ruševina Buda u Bamiyanu, uništenih od strane talibana prije više od dvije decenije.

Tko stoji iza turističkog procvata?

Iza ovih optimističnih prikaza kriju se pitanja o stvarnim rizicima koje putnici preuzimaju i o tome tko zaista ima koristi od ovog neočekivanog turističkog procvata. Stanovništvo koje se bori za preživljavanje ili režim koji želi popraviti svoj međunarodni imidž?

Dr. Farkhondeh Akbari, čija je obitelj pobjegla iz Afganistana tijekom prvog talibanskog režima 1990-ih, ističe ironiju u turistima koji posjećuju mjesta uništena od strane talibana. 'Vrlo je ironično vidjeti te videe na TikToku gdje talibanski vodič i talibanski dužnosnik daju ulaznice turistima za posjet mjestu uništenja Buda,' kaže Akbari.

Privlačnost 'sirove' stvarnosti

Britanac Sascha Heeney, turistički vodič iz Brightona jedan je od mnogih putnika privučenih autentičnošću Afganistana. 'To je jednostavno sirovo,' kaže Heeney. 'Ne možeš naći ništa sirovije od toga. To može biti privlačno - ako želiš vidjeti pravi život.'

Heeney i drugi avanturistički putnici traže destinacije izvan utabanih staza, daleko od petozvjezdanih resorta. Afganistan, sa svojom jedinstvenom poviješću i netaknutom prirodom, savršeno odgovara tom opisu.

Što talibani dobivaju od toga?

Talibani, unatoč svojoj reputaciji sumnjičavosti prema strancima, posebno zapadnjacima, sada poziraju s turistima, često s oružjem u ruci. I to sve zbog novca. Izolirani na međunarodnoj razini, pod sankcijama i bez pristupa fondovima bivše vlade, talibani vide turizam kao način generiranja prijeko potrebnih prihoda.

Prema AP novinskoj agenciji, broj turista u Afganistanu porastao je s 691 u 2021. na više od 7.000 prošle godine. Većina turista pridružuje se organiziranim turama koje nude 'pravi Afganistan' za nekoliko tisuća dolara po putovanju.

Lokalni vodiči i ekonomske prilike

Mohammad Saeed, šef talibanske vladine Direkcije za turizam u Kabulu, ranije ove godine izjavio je da sanja o tome da Afganistan postane turistička atrakcija. Posebno cilja na kinesko tržište, uz podršku 'starješina'.

  • +4
Talibani zabranili ženama da pohađaju fakultete Izvor: EPA / Autor: Stringer

Rohullah, lokalni turistički vodič, vidi turizam kao priliku za posao i ekonomski rast. Nakon što su talibani preuzeli vlast 2021., prijatelj mu je ponudio posao turističkog vodiča, zamijenivši njegov osmogodišnji rad u afganistanskom ministarstvu financija. Rohullah sada vodi turističke grupe koje trebaju vozače i lokalne vodiče, a broj turista nastavlja rasti, što znači da posla ne manjka.

Grupa mladića - svi muškarci - pohađa talibanske tečajeve ugostiteljstva u Kabulu, nadajući se da će iskoristiti prednosti rastuće turističke industrije.

'Očekujemo puno ove godine,' kaže Rohullah. 'Ovo je mirno vrijeme - nije bilo moguće putovati u sve dijelove Afganistana prije, ali sada je to stvarno moguće.'