muke sa zamjenama

Učitelja nema ni za lijek, pandemija ih je dodatno nokautirala, evo kako se 'pokrivaju' u školama

11.02.2022 u 22:55

Bionic
Reading

Već godinama u našim školama muku muče sa zamjenama, a posebno sada, kada je u pandemiji velik broj bolovanja. Neki su prisiljeni nastavu pokrivati i nestručnim zamjenama

Katarina Bunčić, učiteljica je razredne nastave u Osnovnoj školi 'Ana Frankopan' u Kosinju, ali predaje matematiku u višim razredima osnovne škole. Nema punu satnicu, kaže, ali je sretna da može raditi i svaki joj je sat dobrodošao.

Upravo su profesori matematike jako traženi.

Dekan PMF-a u Zagrebu Mirko Planinić za HTV je potvrdio da profesori matematike u IT sektoru mogu dobiti dvostruko veću plaću odmah na početku. Početna plaća asistenta ili profesora fizike ili matematike u školi je 5 tisuća kuna, a u IT sektoru ona iznosi 10 tisuća kuna, kaže.

Ravnatelj OŠ Vidikovac u Puli Predrag Dukić ističe kako je u manjim mjestima na moru vrlo teško naći smještaj u trenutku kada je sezona.

Učitelj ako se i odluči raditi u školi na otoku ili u priobalju, iz unajmljenog stana početkom turističke sezone može očekivati da ostane bez krova nad glavom.

Marijana Martić, profesorica matematike u OŠ Granešina u Zagrebu navodi kako pokušavaju 'uskočiti' sa zamjenama gdje god je moguće.

U ovom trenutku je na Zavodu za zapošljavanje 2045 učitelja i profesora.

'Trenutačno je u izradi i prijedlog novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim je predviđeno poticanje zapošljavanja mladih stručnjaka, ali i odredbe koje će omogućiti zapošljavanje stručnih umirovljenih učitelja i nastavnika na određeno vrijeme onda kada se na natječaj ne javi stručna osoba. Planira se i stipendiranje studenata u deficitarnim strukama (npr. matematika, fizika, kemija ) u iznosima više od 3000 kuna mjesečno', naveli su u odgovoru iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za HTV.