bivši šef mornarice

Umro je viceadmiral Zdravko Kardum

04.09.2023 u 12:52

Bionic
Reading

U Splitu je nakon kratke i teške bolesti preminuo nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, viceadmiral Zdravko Kardum

Zdravko Kardum rođen je 25. veljače 1953. u Nuniću. U Jugoslavenskoj narodnoj armiji prije stupanja u HV radio je kao specijalist za protubrodske rakete, zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka, zamjenik zapovjednika na brodovima klase Rade Končar, zapovjednik PZO sustava (SA-N-4 ) i zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka. Najduže, 7,5 godina, radio je kao zamjenik zapovjednika na fregatama klase Koni. Kasnije je postao zapovjednik na fregatama Koni, nakon čega je napustio JRM i dragovoljno se priključio Hrvatskoj vojsci, piše Zadarski portal.

Zdravko Kardum Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dužnost zapovjednika HRM-a obnašao je od 31. prosinca 2002. do 19. ožujka 2007. Umjesto da ode u mirovinu, kako je bio običaj nakon visoke dužnosti u OSRH-u, od 12. ožujka 2008. do 3. kolovoza 2011. bio je zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske.

Viceadmiral Kardum bio je jedan od organizatora obrane Splita upravo od napada fregata na kojima je služio u JRM-u. Krasila ga je odvažnost te se nije libio javno reći u kakvom stanju je Hrvatska ratna mornarica, od koje se očekuje zaštita suvereniteta na hrvatskom dijelu Jadrana. Bio je zagovaratelj izgradnje i nabavke modularnih ratnih brodova, onih koji se brzo i lako mogu adaptirati za različite borbene zadatke. U svojoj časnoj službi odlikovan je Redom hrvatskog trolista, Spomenicom Domovinskog rata (1990.-1992.) i Spomenicom domovinske zahvalnosti.