obraćanje na zrinjevcu

Grlić Radman o Hrvatima u Zambiji: 'Naš sljedeći korak je briga za djecu koja imaju hrvatske dokumente'

06.02.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Sud u Zambiji odbacio je optužnice protiv osmero Hrvata koje se teretilo za trgovinu djecom. U roku od 48 sati moraju napustiti zemlju. O svemu je izjavu dao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Grlić Radman je na početku press konferencije govorio o potresu u Turskoj. 'Već ujutro sam se čuo s ministrom vanjskih poslova, izrazio mu sućut i rekao da smo spremni pomoći, kao što su oni pomogli nakon potresa u Petrinji. U potresu su stradale dvije hrvatske državljanke, ali one su izvan životne opasnosti', kazao je Grlić Radman.

Ponovio je da će Hrvatska poslati tim od 40 ljudi u pomoć Turskoj.

Govorio je i o Hrvatima uhićenima u Zambiji. 'Danas je sud odbacio optužnicu protiv hrvatskih državljana, koji u roku od 48 sati moraju napustiti Zambiju. Tijekom cijelog ovog postupka hrvatska služba vanjskih poslova i veleposlanstvo pružali su konzularnu pomoć. U sve ovo vrijeme ostvareni su brojni međunarodni kontakti. S ciljem boljeg informiranja sugovornika i zalažući se za stanje hrvatskih državljana, razgovarali smo i s ministrom vanjskih poslova Zambije i s ministrom pravosuđa', poručio je Grlić Radman.

Dodao je i da je hrvatski veleposlanik posjetio zambijske vlasti. 'O navedenom slučaju razgovaralo se na najvišim razinama od New Yorka i Bruxellesa do Pretorije', poručio je.

Govorio je i o zabrani ulaska u Srbiju Marijanu Pavličeku. 'On je kao hrvatski državljanin reagirao jer je bio zaustavljen na graničnom prijelazu. Kada je u pitanju granična problematika, to da su hrvatski državljani zadržavani ili im je uskraćen ulazak, onda moramo reagirati mi kao MVEP. Čim sam saznao za slučaj, stupio sam u vezu s Ivicom Dačićem, kojem sam iskazao zabrinutost i nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima', rekao je Grlić Radman. 'Ovi događaji ne bi trebali zasjeniti ono započeto. Jutros smo pozvali veleposlanicu Srbije kojoj smo prosvjedovali protiv tog događaja. Nadam se da će se ubuduće poštovati režim prelaska i da neće biti zabrana', dodao je.

Na pitanje oko Hrvata u Zambiji, kazao je da je fokus MVEP-a bio na njima. 'Sljedeći naš korak je iskazati brigu za djecu koja imaju hrvatske dokumente. Bitno je da je naša osnovna zadaća bila da smo bili stalno uz građane, a stvar je suda kako će reagirati i donijeti odluku. Treba pozdraviti to da su pušteni', poručio je Grlić Radman.

Sudac je rekao da to nije oslobađajuća presuda nego prekid postupka, istakli su novinari. 'Pritvoreni su pod određenim optužbama. Naš zadatak je bio pružiti konzularnu zaštitu. U meritum stvari nismo ulazili niti smijemo ulaziti', rekao je.

Grlić Radman je kazao da hrvatski diplomati nisu uspjeli doći do djece. 'Oni imaju hrvatske isprave, mi ih smatramo hrvatskim državljanima. Oni imaju pravo na konzularnu zaštitu', kazao je ministar vanjskih poslova.

Rekao je da nema informaciju tretiraju li zambijske vlasti djecu kao hrvatske državljane. 'Nemamo informaciju kako ih oni tretiraju, ali mi još uvijek nismo dobili pristup njima, što nam govori da je to još u razmatranju', rekao je Grlić Radman.

Nije znao odgovor na to hoće li biti upitna sva posvajanja djece iz DR Konga te jesu li ona zakonita ili nisu.

'Ne možemo vlastima u Zambiji narediti, ali smo činili sve da nam vlasti dopuste da dođemo do djece', kazao je Grlić Radman.

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

Na pitanje koliko se Hrvata nalazi u regiji u Turskoj koju je pogodio potres, Grlić Radman nije znao točan broj. 'Hrvata u Turskoj ima puno, teško je reći koliko u toj regiji. Za sada je srećom samo dvoje lakše ozlijeđeno', kazao je.

Grlić Radman komentirao je prepisku s bivšim šefom Hrvatskih šuma. Na pitanje je li i on primao poruke otkako je na višim pozicijama u državnom aparatu, kazao je: 'Svima mogu pogledati u oči, svi šaljemo poruke. Ali ovdje su poruke zloupotrijebljene u javnom prostoru i događa se javni linč prema ljudima koji to nisu zaslužili. Ako su poruke stvar istrage, ne treba se javnost baviti time. To je nekorektno i nefer. Kad je riječ o korektnom Marku Miliću, koji ne zaslužuje takav linč, zna se i koliko predano, odgovorno i savjesno radi, izražavam mu podršku.'

'Predsjednik Vlade ima pravo osjećati što je tema. Ignoriraju se teme u kojima je Vlada postigle uspjehe, a govori se o temama koje su efemerne', rekao je Grlić Radman.