SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ:

'Vidjet ćemo kakve su sposobnosti karizmatika iz Metkovića'

17.03.2016 u 09:20

Bionic
Reading

Siniša Hajdaš Dončić, bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukture te aktualni direktor kampanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića na unutarstranačkim izborima, komentirao je prijedlog državnog proračuna Vlade premijera Tihomira Oreškovića rekavši da proračun polazi od pogrešnih makroekonomskih pokazatelja i da očekuje njegov rebalans

Gostujući u emisiji Novi dan televizije N1, Hajdaš Dončić kazao je da u prijedlogu proračuna ne vidi apsolutno ništa od onog što je koalicija Hrvatska raste usuglasila s Mostom za vrijeme pregovora o formiranju vlade.

'Proračun je prilagođen smanjenju deficita, ali nema reformskog iskoraka. Svodi se na izmjenu pravilnika i jednog dijela zakona. Polazi od krivih makroekonomskih pokazatelja. Imaju ambiciozan plan povlačenja novca iz europskih fondova, mi smo povukli tri do četiri milijarde, a oni očekuju 9,5 milijardi, s tim da ne računaju da najveći projekti imaju najmanju alokaciju, tu su uključene pruge i Pelješki most. Ne vjerujem ni da će prihodi od PDV-a rasti za 2 milijarde kuna. Oni su zacrtali da će svi ostali uvjeti ostati nepromijenjeni u odnosu na lani, a vidjeli ste da je nafta rasla 15 dolara. Ekonomija nije fizika da uvijek dobijete isti rezultat, tako da očekujem rebalans proračuna', naveo je Hajdaš Dončić.

Na pitanje da komentira pregovore između sindikata i Vlade, vezano za aktiviranje prava potpisanih u vrijeme vlade premijera Ive Sanadera, Hajdaš Dončić nije dao konkretan odgovor.

'Vidjet ćemo što će Božo Petrov ispregovarati, to je rizik proračuna, dodatno opterećenje. Vidjet ćemo kakve su pregovaračke sposobnosti karizmatika iz Metkovića', rekao je bivši ministar.

Sramotne stavke u proračunu

Ne smatra da je Vlada pokazala socijalnu osjetljivost, zbog toga što je prvotno srezani prijevoz za učenike nadoknađen povlačenjem dijela sredstava za Crkvu i političke stranke.

'Krenuli su rezati na subvencijama, najviše u prometu. Hrvatskim željeznicama uzeto je sto milijuna kuna, smanjene su subvencije za linijski promet, čak i preoštro, a opet se ništa ne mijenja. Krenuli su s rezovima na najugroženijim skupinama u društvu - a to se ne radi. Nemaju socijalnu komponentu, i to se vidi po tome što su subvencionirani prijevoz vratili tek nakon pritiska javnosti', napominje Hajdaš Dončić.

Smanjenje proračuna za znanost smatra sramotnim, a najavu ukidanja kurikularne reforme začuđujućom.

'To je sramotno. Društvo 21. stojeća temelji se na znanju i razvoju tehnologije, kroz dizanje omjera izdvojenog iz ukupnog BDP-a za znanost. Obrazovna reforma mora biti konsenzualna - to je dobar strateški papir i nije mi jasno zašto vladajući ne žele implementaciju, stotine stručnjaka svih ideoloških profila su ga izrađivale. Čudim se tome', rekao je Hajdaš Dončić.

'Ministar s placa'

Proces odabira ministra branitelja ocijenio je smiješnim. 'Premijer mora biti vođa i predložiti ministra, ne mogu ga udruge i interesne skupine predlagati, to se ne radi. Po tom se vidi da je Vlada disfunkcionalna, to mi je izgledalo kao plac, pijaca, to se ne radi', zaključio je Hajdaš Dončić.