sjednica na markovom trgu

Vlada blokirala poljske puteve prema BiH i uvela nove droge u zakon

31.10.2018 u 09:17

Bionic
Reading

Vlada je sa sjednice u četvrtak, prema najavi, u saborsku proceduru uputila niz izmjena i dopuna zakona kojima je zajednički nazivnik objedinjavanje raznih inspekcija u Državnom inspektoratu kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u središnjim tijelima državne uprave. Uvodno se na sjednici obratio i premijer Andrej Plenković

Uvodno se na sjednici Vlade obratio premijer Andrej Plenković. 'Četvrta sjednica vlade u zadnjih osam dana, malo smo intenzivirali rad', kazao je uvodno. Sve je pohvalio za suradnju na sjednici na Hvaru. Kazao je da je za turizam bila sjajna godina.

'Želim se referirati na odluku Visokog trgovačkog suda kojom je potvrđena nagodba u Agrokoru. To predstavlja zaokruživanje i tog pravnog dijela procesa. Pokazalo se da je cijeli taj dio polučio uspjeh. Spriječili smo krizu gospodarstva, financijski udar na državu, da OPG-ovi opstanu, zadržali radna mjesta.Možemo podvući crtu i reći da u krajnje izvanrednim okolnostima smo reagirali odgovorno i ponašali onako kako se Vlada treba podnašati, a to je brinuti o javnom interesu', kazao je Plenković, dodavši da je zakonitost potvrđena i na Ustavnom sudu.

'Nova faza, puno još rada za izvanrednu upravu, vjerujem da će nastaviti i da ćemo početkom nove godine imati nove strukture', dodao je.

Spomenuo se i Petrokemije. 'Jedan od brojnih tranzicijskih problema koji su nam došli na dnevni red. Očekujemo da se danas sve uplate izvrše i da imamo novu vlasničku strukturu i da Petrokemija nastavi djelovati, nadam se, sa boljim financijskim rezultatima', rekao je Plenković.

Najavio je kako sutra odlazi u Kinu. 'Taj posjet trebao bi dodatno ojačati odnose s Kinom', rekao je Plenković.

Među zakonima usvojenim na sjednici Vlade njih više od 20 odnosi se na nacionalni program reformi 2018. kojim je utvrđena je reformska mjera objedinjavanja inspekcija u Državnom inspektoratu od početka iduće godine, kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u inspekcijama više ministarstava.

U Sabor su poslane i izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (EU) kojim se predlaže definiranje pojma „novih psihoaktivnih tvari“ s obzirom na vrlo brzi porast novih psihoaktivnih tvari koje nisu pod zakonskom kontrolom (tzv. “legalhighs”) i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju do trenutka njihovog stavljanja na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Uz to, pojasnio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, zakonskim izmjenama definira se 'industrijska konoplja' kao konoplja koja se nalazi na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije sa sadržajem THC-a 0,2% i manjim i nije uvrštena u popis biljaka iz kojih se može dobiti droga. 'Time se omogućava korištenje cijele biljke industrijske konoplje u građevinskoj, tekstilnoj i kozmetičkoj industriji te autoindustriji i industriji papira te proizvodnja goriva iz biomase, za razliku od dosadašnjeg stanja gdje se koriste sjemenke navedenih sorti i to isključivo u prehrambenoj industriji za proizvodnju hrane i hrane za životinje, a preostali dio biljke se uništava. Ovim zakonskim prijedlogom to je omogućeno te su domaći poljoprivredni uzgajivači po pitanju iskoristivosti biljke industrijske konoplje u cijelosti stavljeni u ravnopravan položaj sa poljoprivrednim proizvođačima u Europskoj uniji', pojasnio je Kujundžić.

Vlada je dopunila i Odluku o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom.

'Propisano je da se cestovne komunikacije koje nisu u funkciji mogu zapriječiti preprekama. Vlada je u travnju 2014. donijela odluku o zaprječavanju puteva i uvidom u stanje utvrđena je potreba za ograničavanje dodatnih 13 lokacija na granici s BiH koje se treba zapriječiti velikim preprekama ili betonskim blokovima ili kanalima, a sve radi onemogućavanja ilegalnog prelaska državne granice', objasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kazavši da će se prepreke manjim dijelom financirati iz prorčuna, a većim dijelom europskim novcem.

Radi se uglavnom o zatvaranju poljskih puteva koji su se pojavili od 2014., a njihov popis možete vidjeti OVDJE.

  • +13
Vlada unatoč protivljenju sindikata ide u mirovinsku reformu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je dala jamstvo za zaduženje Croatia Airlinesa kod Hrvatske poštanske banke. Radi se o kratkoročnom kreditu u iznosu do 20 milijuna kuna. 'Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pripremilo je Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti društvu Croatia Airlines d.d. na kratkoročno kreditno zaduženja kod Hrvatske poštanske banke d.d., u iznosu do 20 milijuna kuna, radi financiranja obrtnih sredstava, a kako bi se osiguralo podmirivanje kratkoročnih obveza u zimskim mjesecima u kojima je likvidnost društva Croatia Airlines d.d. na niskoj razini te kako bi se izbjegle negativne posljedice na poslovanje istoga Društva', stoji u odluci.

U Sabor je upućen i prijedlog zakona o korištenju psa tragača kojem je cilj uspostava suvremenijeg zakonskog okvira koji bi definirao djelatnost korištenja psa pomagača i terapijskog psa, proširio krug pravnih osoba koje obavljaju djelatnost, proširio krug korisnika psa pomagača uključivanjem i djece s teškoćama u razvoju te definirao proces školovanja pasa i osposobljavanja korisnika.

Također, zakonom se omogućava korisnicima lakšu dostupnost u ostvarivanju usluge korištenja psa pomagača kroz bolju regionalnu zastupljenost pružatelja usluga, redefinirao vrste psa koji se koriste za pomoć, proširio prava korisnika psa pomagača, definirao prava drugih koji sudjeluju u postupku socijalizacije, školovanja psa ili edukacije osoba.

Na godišnjoj razini, u proračunu je u tu svrhu osigurano nešto manje od 1,9 milijun kuna, navela je ministrica Nada Murganić.