EKSTREMNO PROTIV ŠVERCANJA

Vozač ZET-ovog autobusa navukao bijes putnika!

30.04.2014 u 13:04

Bionic
Reading

Vozač ZET-ovog autobusa linije 268 koja prometuje između Glavnog kolodvora u Zagrebu i Velike Gorice izazvao je bijes građana koji su jutros kasnili na posao jer nije htio krenuti, piše Večernji

To je napravio zato što jedan od putnika nije platio kartu, već je prošao pored vozača i sjeo, a kad su ostali putnici ušli, vozač je zatvorio vrata i ugasio motor, što je iznerviralo putnike u busu, piše Večernji list

Prema novim ovlastima, vozači ZET-ovih autobusa imaju pravo zaustaviti vozilo kad primijete putnika bez karte, ali vrata vozila moraju otvoriti i ostalim putnicima omogućiti da pričekaju drugo vozilo.

Stranka ZA GRAD danas je ZET-u ponudila besplatno poslovno savjetovanje kako bi spriječila daljnje donošenje loših poslovnih odluka. U stranci smatraju da je nedavna odluka uprava ZET-a o povećanju broja kontrolora i nabavke pet milijuna kuna vrijednih novih uređaja za kontrolu karata simptom loše poslovne politike.

'Iako bi daljnje smanjenje karte nesumnjivo donijelo nove pozitivne pomake, ZET najisplativijom mjerom smatra razne oblike kažnjavanja građana. ZET-u je potreban zaokret u pristupu te usmjeravanje na pružanje usluge koja je ekvivalentna cijeni koja se za nju plaća - i tu smo spremni pomoći - besplatno', izjavila je Iva Kvakić, supredsjednica stranke ZA GRAD.

Brojke pokazuju da smanjenje cijena karata rezultira padom broja 'švercera' - podaci iz prosinca 2013. govore da je nakon promjene cijene karte s 12 na 10 kuna broj 'švercera' pao sa 60 posto na 40 posto, što je u skladu s predviđanjima stranke ZA GRAD iz studije 'ZET za PET'.

Da je Zagreb u vrhu cijena karata, pokazuju podaci. Prosječni Zagrepčanin ili Zagrepčanka za mjesečni pokaz mora izdvojiti čak 5,37 posto mjesečne neto plaće, postotak koji nadmašuje samo šest od 27 metropola članica EU. Usporedbe radi, u Bruxellesu se za mjesečni pokaz mora izdvojiti 2,09 posto plaće, u Beču 2,37 posto, a u Stuttgartu 2,92 posto.

Nedavno se pojavila i Facebook inicijativa građana koja traži uvođenje alternativne pojedinačne karte koja bi koštala 3,50 kn za 30 minuta vožnje.

'Nažalost, predstavnici ZET-a nisu imali sluha za našu prošlogodišnju studiju 'ZET za PET' kojom je izračunato da bi smanjivanje cijene karte na pet kuna povećalo prihode ZET-u, tako da se nadamo da će ova glasna inicijativa građana imati više uspjeha. ZET treba shvatiti da se ljudi ne žele švercati, ali su primorani na to previsokim cijenama karte. Dodatna represija to ne može promijeniti', izjavio je Svibor Jančić, v. d. supredsjednika stranke ZA GRAD.