nova ministrica

Vučković otkriva što će pomoći oporavku poljoprivrede i kakvu hranu jedemo

24.07.2019 u 06:20

Bionic
Reading

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako se nada da će ispuniti očekivanja poljoprivrednika, ribara te stanovnika ruralnih krajeva

'Prioriteti su zaustavljanje pada u najvažnijim sektorima hrvatske poljoprivrede, ribarstva i akvakulture. Tu je i povećanje konkurentnosti, produktivnosti, ostanak ljudi u ruralnim prostorima, a to je nemoguće bez poboljšanja infrastrukture u tim područjima', ističe ministrica Marija Vučković za HRT.

  • +6
Marija Vučković Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Što se tiče ribarske infrastrukture, ministrica ističe da je osigurano 310 milijuna kuna za obnovu ribarskih luka i drugu infrastrukturu.

'Ugovorili smo do sada 130 milijuna kuna, a očekujemo da ćemo iskoristiti sva sredstva'.

Decentralizacija upravljanja raspolaganja poljoprivrednim zemljištem bila je dobra odluka, dodaje Vučković. Smatra da će se time početi rješavati problemi.

'Mislim da oni to mogu izvesti, a da im mi možemo još bolje i učinkovitije pomoći. Radimo i na olakšanju procedura, vjerujem da ćemo odgovoriti svim novim izazovima. Zakonom su osigurani prioriteti za stočarstvo, mlade, dosadašnje korisnike i domicilno stanovništvo. Što se tiče povlačenja sredstava iz Europske unije, putem programa Ruralnog razvoja, koji je vrijedan 2,4 milijardi eura, kaže da smo ugovorili oko 70 posto sredstava te da su isplate izvršene za oko 40 posto. iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno je pak 55 posto sredstava', kaže Vučković.

'Statistika ga čini najuspješnijim programom koji se financira iz europskih strukturnih i investicijskih instrumenata'. Ministrica je komentirala i kvalitetu hrane koju konzumiramo u Hrvatskoj.

'Jedemo sigurnu hranu, ako uspoređujemo s drugim europskim zemljama. Imamo i sustav uzbunjivanja. Radimo i na dobivanju dozvola za prodaju naših proizvoda na udaljenim trećim tržištima poput Japana, Rusije, Ukrajine. To će donijeti oporavak poljoprivrede', zaključuje ministrica Marija Vučković.