prognoza dhmz-a

Za dio zemlje uključen narančasti meteoalarm, prijete olujni vjetrovi

19.10.2024 u 09:00

Bionic
Reading

Promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimična kiša uglavnom u Dalmaciji, a na otvorenom moru i otocima mogući su pljuskovi s grmljavinom, najviše sunčanih razdoblja na istoku zemlje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu

Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren istočni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno, ponegdje jako jugo, prema otvorenom i olujno, a na sjevernom dijelu bura, podno Velebita s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura između 13 i 18, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

Narančasti meteoalarm

Narančasti meteoalarm uključen je za Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju zbog mogućih olujnih vjetrova.

'Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz DHMZ-a.

Zbog moguće jake bure žuti meteoalarm na snazi je za zapadnu obalu Istre, a zbog mogućih olujnih udara juga uključeno je žuto upozorenje za splitsku, dubovačku te riječku regiju u kojoj se očekuje jaka bura.