štete i do 80 posto

Za tri međimurske općine proglašena prirodna nepogoda

19.07.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Zbog tuče, koja je 13. srpnja pogodila dijelove Međimurja, međimurski župan Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za općine Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec u kojima, prema prvim procjenama, štete na pojedinim kulturama iznose i do 80 posto.

Tuča je oštetila i umanjila urod na povrtlarskim i ratarskim kulturama, na voćnjacima, oštetila građevine.

Na temelju prvih procjena općinskih povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, veliku je štetu pretrpjela općina Domašinec, najviše su stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, a postoje izravne štete i na građevinama.

U općini Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35 do 80 posto, dok su u općini Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 posto kukuruza, bundeve, soje i suncokreta, te 40 posto povrtlarskih kultura i 35 posto štete na voćnjacima.

Nakon proglašenja prirodne nepogode, općinska povjerenstva za procjenu štete zadužena su da konačnu procijenjenu štetu prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta. To će povjerenstvo izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.