SUSRET U PJOnGJANGU

Zatopljavanje odnosa: U posjetu Kimu stigao obavještajni vrh Južne Koreje

05.03.2018 u 12:04

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ugostio je u nedjelju u Pjongjangu južnokorejsko izaslanstvom, prvo koje je primio u službenom posjetu otkad je preuzeo vlast 2011. godine

Južnokorejska delegacija doputovala je u Pjongjang nakon što su tijekom netom završene Zimske olimpijade u Pjongčangu zatoplili odnosi između dvaju zemalja.

Kako prenosi južnokorejska agencija Yonhap, u Pjongjang su doputovali šef južnokorejske obavještajne zajednice Suh Hoon te savjetnik u južnokorejskoj nacionalnoj obavještajnoj agenciji Chung Eui-yong.

Sjevernokorejski radio je javio kako je južnokorejsko izaslanstvo primio ministar za ujedinenje Ri Son-gwon, koji je predvodio bilateralne razgovore dvaju Koreja prije Olimpijade.    

Tijekom dvodnevnog posjeta južnokorejsko izaslanstvo će sa sjevernim susjedima razgovarati o sjevernokorejskom nuklearnom programu te o mogućnosti uspostave dijaloga između Pjongjanga i Washingtona.

Sjeverna Koreja testirala hidogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Sjevernokorejskom čelniku ću prenijeti želje predsjednika Moon Jae-ina o održavanju uspostavljenog dijaloga i poboljšanju odnosa dvaju zemalja, kao i o denuklearizaciji korejskog poluotoka', izjavio je Chung nakon slijetanja u Pjongjang.    

Dva dana ranije, američki predsjednik Donald Trump je kazao kako nije zainteresiran za pregovore, sve dok Sjeverna Koreja u potpunosti ne odbaci nuklearni program.