status dužnosnika

Završena trogodišnja potraga; zastupnici imenovali Sandru Krtalić predsjednicom Fiskalnog povjerenstva

12.11.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je predsjednicom Povjerenstva za fiskalnu politiku imenovao Sandru Krtalić i time zaključio gotovo tri godine dugo traganje za čelnom osobom Povjerenstva

Za njeno imenovanje glasovalo je 90 zastupnika, pet ih je bilo protiv, 23 suzdržana.

Krtalić je redovita profesorica u trajnom zvanju na Fakultetu ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U toj se instituciji zaposlila nakon završetka studija kao znanstveni novak, te napredovala sukladno zakonu. Područje njenog rada su javne financije, odnosno fiskalna politika, a razvijala je i kolegije koji se na to nadovezuju.

Potraga od početka 2019. godine

Prvi javni poziv za predsjednika Povjerenstva raspisan je početkom 2019., no na njega se nitko javio, pa je poziv ponovljen, ali predsjednik nije izabran jer kandidati nisu zadovoljili tražene uvjete.

Ni na trećem pozivu, raspisanom u travnju ove godine, nije bilo kandidatura pa je krajem rujna raspisan četvrti na koji su stigle dvije kandidature, od Krtalić i Tereze Rogić Lugarić, izvanredne profesorice na Katedri za financijsko pravo i financijsku znanost zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Odbor za financije i državni proračun, nakon saslušanja obiju kandidatkinja odlučio se za Krtalić i predložio ju Saboru.

Uvjeti za kandidaturu bili su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, visokoškolsko obrazovanje s najmanje osam godina radnog iskustva u struci u području javnih financija, makroekonomije, ekonomske politike i računovodstva i istaknuti rezultati u radu.

Izborom za predsjednicu Povjerenstva Krtalić dobiva status dužnosnika po propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa pa će morati predati imovinsku karticu, a upravo je to, navodno, ranije odbijalo dio potencijalnih kandidata za predsjednika Povjerenstva.

Sedam članova na pet godina

Povjerenstvo za fiskalnu politiku ima sedam članova koji se biraju na mandat od pet godina. Imenuje ih Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za financije, a predlažu ih Državni ured za reviziju, Ekonomski institut Zagreb, Institut za javne financije, Hrvatska narodna banka te ekonomski i pravni fakulteti. Članovi Povjerenstva već su imenovani.

Povjerenstvo je stalno neovisno tijelo s nizom odgovornih zadaća, jedna od njih je upozoriti Vladu da, dođe li do određenih odstupanja bilo u primjeni fiskalnih pravila, bilo makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, traži očitovanje ili određena postupanja kako bi se te diskrepancije uravnotežile.

Odbor za nagradu Faust Vrančić

Sabor je razriješio, pa ponovno za predsjednika Odbora za dodjelu nagrade Faust Vrančić, imenovao Zdenka Kovačića.

Razriješio je članove tog Odbora Ivana Urodu, Vladu Lendvaja, Nikolu Dmitrovića, Antu Markotića, Dubravka Diklića i akademika Željka Reinera, a imenovao Božidara Matijevića, Nikolu Dmitrovića, Dragana Pavelina, Marka Ilijaševa, Antu Markotića i Marka Pavića.

Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić" dodjeljuje se od 1992. godine pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture.

Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama.

Nova sjednica 24. studenoga

Sabor je time zaključio svoju 8. sjednicu, koju je započeo sredinom rujna, novu počinje 24. studenoga i ona će trajati do 15. prosinca, odnosno ustavnog roka za redovno zasjedanje.

Sabor će, dakle, idući tjedan imati stanku kako bi se zastupnicima omogućilo da sudjeluju u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga.