posjet mikolajivu

Zelenski se sastao s danskom premijerkom na jugu Ukrajine

30.01.2023 u 15:55

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u ponedjeljak s danskom premijerkom Mette Frederiksen tijekom posjeta gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine

Videosnimka koju je na internetu objavio ured Zelenski prikazuje predsjednika kako se rukuje s Frederiksen na snježnoj ulici prije ulaska u bolnicu gdje su se susreli s vojnicima ranjenim u ruskoj invaziji.

"Važno je da naši borci budu u mogućnosti proći ne samo fizičku, nego i psihičku rehabilitaciju", napisao je Zelenskij na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Zahvalan sam svim medicinskim djelatnicima koji se brinu o zdravlju naših branitelja. Želim im brz oporavak!", napisao je.

Ured Zelenskija nije objavio pojedinosti o razgovorima s Frederiksen.

Dansko ministarstvo obrane priopćilo je ranije ovog mjeseca da će Danska Ukrajini donirati 19 topničkih sustava Cezar francuske proizvodnje

Predsjednik je rekao da se također sastao s lokalnim dužnosnicima dok je bio u regiji Mikolajivu, koja je često bila pod napadima ruskih snaga od početka invazije prije 11 mjeseci.

"Regija junački podnosi sve napade terorista (ruskih snaga). Tijekom posjeta održao sam sastanak o trenutnoj situaciji u regiji", napisao je.

"Razgovarali smo o operativnoj situaciji na jugu Ukrajine, posljedicama ruskih raketnih i bespilotnih napada", dodao je.

Razgovori su također obuhvatili stanje energetske infrastrukture u regiji i dugoročni oporavak regije, rekao je Zelenski.