nije lako

Kakve su mirovine u zemljama regije? Jad i bijeda, osim kod jednih susjeda

10.05.2024 u 21:07

Bionic
Reading

Umirovljenici Bosne i Hercegovine traže bolje uvjete dok se susjedne zemlje suočavaju s različitim izazovima

U BiH se mirovine usklađuju jednom godišnje, obično u travnju. Ove godine, zbog teške ekonomske situacije, umirovljenici su primili akontaciju umjesto punih iznosa mirovina.

Prosječna mirovina u Federaciji BiH nakon posljednjeg usklađivanja iznosi 622,75 konvertibilnih maraka, što je otprilike 318,55 eura, dok je u Republici Srpskoj prosječna mirovina 591 KM, što je oko 302 eura.

Iako je prosječna mirovina iznad 500 eura, manje od 60 posto umirovljenika prima tu svotu. Mirovine u Bosni i Hercegovini su usklađene s rastom BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. Unatoč naporima predstavnika umirovljenika za dodatnim usklađivanjem mirovina, taj zahtjev zasad nije prihvaćen, piše Mirovina.hr.

U usporedbi s drugim zemljama regije, situacija s mirovinama varira. U Hrvatskoj su mirovine nedavno prešle 500 eura, a prosječna mirovina iznosi 513 eura. U Srbiji su mirovine ove godine usklađene za 9,2 posto, s prosječnom mirovinom od oko 391 eura. U Crnoj Gori, prosječna mirovina iznosi 488 eura, a u Sloveniji čak 800 eura, uz nedavno povećanje od 8,8 posto.

Dok Bosna i Hercegovina i druge zemlje rješavaju svoje izazove u vezi s mirovinama, umirovljenici ostaju važna skupina koja se bori za bolje uvjete života u regiji.