KONZORCIJ ČETIRI TVRTKE

Diljem Europe postavit će ultrabrze punionice za električna vozila, dio projekta je i Hrvatska

13.05.2024 u 11:16

Bionic
Reading

Grupa Petrol, u partnerstvu s tvrtkama Allegom, Emobility Solutions i GreenWayom, odabrana je za postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila duž TEN-T koridora, priopćili su iz Petrola

Projekt CROSS-E je ambiciozna europska inicijativa osmišljena s ciljem postavljanja ultrabrzih punionica za električna vozila (EV) duž ključnih tranzitnih ruta i luka diljem Europe kako bi se ostvarila vizija budućnosti bez emisija tijekom putovanja električnim vozilima po Europi.

Četiri tvrtke – Grupa Petrol, Allego, GreenWay i Emobility Solutions, odabrane su za provedbu ovog ambicioznog projekta te će zajedno na 238 lokacija postaviti 911 mjesta za punjenje visoke snage (150 kW i 350 kW), prikladnih kako za laka tako i za teška električna vozila. Za realizaciju projekta CROSS-E, partneri će uložiti 130 milijuna eura uz predviđenu potporu bespovratnih sredstava Europske unije od 34 milijuna eura. Očekivani završetak projekta planiran je u listopadu 2026.

Glavni ciljevi projekta CROSS-E obuhvaćaju unaprjeđenje povezanosti između kohezijskih država i Zapadne Europe, uspostavu prvih koridora za električna teretna vozila duž ključnih logističkih ruta te smanjenje vremena čekanja na lokacijama s visokom potražnjom za punjenje električnih vozila, navode iz Petrola.

Projekt CROSS-E pokriva dvije međusobno povezane inicijative: CROSS-E General i Cross-E Cohesion. Sredstva za njihovu provedbu osigurana su iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), ključnog europskog financijskog instrumenta za razvoj europske prometne infrastrukture. Sukladno navedenom, projekt ima za cilj nadograditi postojeću infrastrukturu i poboljšati prekograničnu povezanost susjednih zemalja.

Konzorcij četiri tvrtke - Grupa Petrol, Allego, GreenWay i Emobility Solutions – provest će ciljeve projekta u čak osam država Europske unije, uključujući Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Nizozemsku te Sloveniju, Belgiju i Italiju. Do završetka projekta u listopadu 2026. godine, tvrtke će udružiti snage u postavljanje 838 mjesta za punjenje za lagana električna vozila (snage od 150 do 350 kW) i 73 mjesta za punjenje za teška električna vozila (350 kW).

U sklopu projekta CROSS-E, Grupa Petrol planira postaviti 65 mjesta za punjenje (snage 150 kW i 350 kW) na 20 ključnih lokacija TEN-T u Sloveniji, od kojih će devet lokacija također osiguravati infrastrukturu za punjenje teških električnih vozila (HDV). Uz navedeno, Grupa Petrol planira postaviti i 40 mjesta za punjenje na 15 TEN-T lokacija u Hrvatskoj od kojih će osam biti namijenjeno za teška električna vozila (HDV).

Pri gradnji infrastrukture za punjenje, poštovat će se Uredba Europske komisije o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR). Sve punionice bit će dostupne svakoga dana u godini i omogućit će plaćanje NFC-om, kreditnim karticama i mobilnim aplikacijama. Postavljanje prvih punionica za teška vozila poslužit će kao temelj za daljnje proširenje infrastrukture spomenutih država.

Richard Ferrer, Europska komisija, voditelj Sektora za alternativna goriva pri agenciji CINEA, Europskoj izvršnoj agenciji za klimu, infrastrukturu i okoliš izjavio je: 'Ovim ambicioznim i velikim projektom Europska unija podupire važnu novu fazu u dekarbonizaciji mobilnosti u Europi, posebno razvojem infrastrukture za punjenje električnih vozila za teška vozila upravo u trenutku kada prvi električni kamioni ulaze na tržište. S četiri privatne tvrtke, ostajemo potpuno posvećeni postizanju ciljeva Zelenog sporazuma u korist građana EU i gospodarskih subjekata.'

Marko Ninčević, član Uprave Grupe Petrol odgovoran za mobilnost istaknuo je: 'Naša predanost energetskoj tranziciji vodi nas prema inovativnim rješenjima koja oblikuju budućnost mobilnosti. Smatramo da je održiva mobilnost ključna za zelenu tranziciju i unapređenje kvalitete života u našem društvu. Svjesni smo da je to samo jedan od puteva prema postizanju klimatske neutralnosti. Kako bismo ostvarili te ciljeve, ključno je udružiti snage i surađivati s različitim dionicima. Ponosni smo što smo postali ključni partner u projektu CROSS-E u okviru kojeg ćemo, među ostalim, u Sloveniji i Hrvatskoj postaviti prve e-punionice za teretna vozila. Proširujući mrežu punionica u sklopu Grupe Petrol, poboljšavamo korisničko iskustvo i dodatno se pozicioniramo kao vodeći pružatelj održive mobilnosti u regiji.'

Peter Badík, izvršni direktor kompanije GreenWay, izjavio je: 'Izuzetno smo ponosni što smo dio konzorcija CROSS-E te što nastavljamo s implementacijom visokoučinkovite infrastrukture za punjenje i pružanjem vrhunskih usluga punjenja za vozače električnih vozila diljem Europe, s posebnim naglaskom na našem najnovijem tržištu - Hrvatskoj, gdje su takve usluge i infrastruktura od iznimne važnosti. U okviru ovog projekta, GreenWay će instalirati najmanje 16 tzv. ultrabrzih HUB-ova, opremljenih s najmanje 64 ultrabrzih punionica, potpuno integriranih u javnu mrežu punionica i dizajniranih kako bi pružili jednostavno, pouzdano i izvrsno iskustvo punjenja za vozače električnih vozila.'

Janos Ungar, izvršni direktor tvrtke Emobility Solutions istaknuo je: 'Regionalni projekti poput CROSS-E predstavljaju ključni temelj za uspostavu zelenog, održivog i pouzdanog prijevoza bez emisija, podržani od strane Instrumenta za povezivanje Europe. S desetljećima iskustva u razvoju infrastrukture za električnu mobilnost, ponosni smo što možemo predstavljati Mađarsku u ovom projektu suradnje. Svjesni smo izazova koji nas očekuju u proširenju mreže ultrabrzih punionica duž autocesta te maksimiziranju upotrebe obnovljive energije. Kroz projekt CROSS-E, težimo primjeni najboljih korporativnih praksi i pametnom pristupu razvoju ultrabrzih punionica, minimalno ovisnih o elektroenergetskoj mreži te oslonjenih na lokalnu proizvodnju solarnih energija i inovativna rješenja za pohranu električne energije.'

Matthieu Bonnet, izvršni direktor tvrtke Allego istaknuo je: 'Rastući tržišni udio električnih vozila u Europi prati i porast potražnje za punionicama koje su ključne za glatki prijelaz na potpuno električni vozni park. Suradnjom s tvrtkama Emobility Solutions, GreenWay i Grupom Petrol koje dijele našu viziju o budućnosti mobilnosti bez emisija, nalazimo se na dobrom putu ostvarivanja te zajedničke vizije.'

'Projekti poput CROSS-E su ključni za ostvarenje ambicioznih ciljeva Europske unije u smanjenju emisija CO2. S usvajanjem zakonodavstva koje će od 2035. godine zahtijevati isključivo prodaju električnih vozila, takvi projekti postaju još neophodniji. CROSS-E ima potencijal ubrzati prihvaćanje električnih vozila kroz implementaciju infrastrukturu za ultrabrzo punjenje.

Tako se može doprinijeti smanjenju emisija ugljičnog dioksida koje proizlaze iz upotrebe tradicionalnih vozila na fosilna goriva. Ova zajednička inicijativa ne samo da podržava ekološku održivost, već doprinosi čišćem zraku, zdravijim zajednicama i održivoj budućnosti za nadolazeće generacije', zaključuje se u priopćenju.