DIGITALNA PRIVATNOST

Google i Apple ujedinili snage kako bi suzbili uhođenje bluetoothom

14.05.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Ovaj potez je najnoviji znak da Apple i Google rade na rješavanju nedostataka Bluetooth uređaja za praćenje poput Appleovog AirTaga. Uskoro će iPhone i Android uređaji s ažuriranim softverom moći prikazati poruku koja korisniku govori da je 'pronađen Bluetooth uređaj za praćenje koji se kreće s njima'

Apple i Google su u ponedjeljak objavili da će ažurirani iPhone i Android telefoni prikazivati upozorenja o tome da se u blizini korisnika nalazi bežični uređaj za praćenje lokacije, u slučaju da korisnik nije bio svjestan da ga se prati i želi to zaustaviti.

Ovaj potez najnoviji je znak da dvije glavne platforme rade na rješavanju nedostataka bežičnih uređaja za praćenje poput Appleovog AirTaga, piše CNBC. Ti uređaji mogu biti korisni za pronalaženje izgubljenih ili ukradenih predmeta prikazivanjem njihove lokacije na digitalnoj karti, no također ih mogu koristiti kriminalci kako bi pratili ljude.

IPhone i Android uređaji s ažuriranim softverom primit će poruku koja im govori da je Bluetooth uređaj za praćenje 'pronađen u pokretu s vama'. Korisnici tada mogu tražiti da uređaj pusti zvuk kako bi ga lakše pronašli te potom pristupiti uputama kako ga onemogućiti.

Kada je Apple prvi put predstavio AirTag u 2021., maleni uređaj je brzo pronašao publiku među korisnicima koji bi ga pričvrstili na svoje ključeve, prtljagu ili čak automobil, što im je omogućilo da koriste Appleovu globalnu mrežu uređaja i Bluetooth signale za brzo lociranje svojih izgubljene predmete, poput prtljage koja nije stigla nakon leta.

No uređaji se također koriste za nečastive radnje. Neke su žrtve rekle da im je netko ubacio AirTag u prepunom baru kako bi ih pratio. Od tada Apple radi s Googleom na integraciji upozorenja i podsjetnika za iOS i Android kako bi suzbilo kriminalnu zloporabu. Upozorenja koja posebno upozoravaju da se AirTag kreće zajedno s korisnikom već su ugrađena u Android.

AirTag je također samo jedan od mnogih Bluetooth uređaja za praćenje. Apple i Google dopuštaju tvrtkama trećih strana, kao što su Chipolo i Motorola, izradu vlastitih uređaja. Kada tvrtke treće strane izgrade takozvane 'Find My' alate za praćenje izgubljenih uređaja, moraju ih izraditi prema Appleovim i Googleovim specifikacijama, što će sada zahtijevati upozorenja o neželjenom praćenju.

Apple i Google rekli su da surađuju na stvaranju industrijske specifikacije za ove vrste Bluetooth uređaja za praćenje, ali iako službeni standard nije dovršen, obje su tvrtke implementirale upozorenja u svoje operativne sustave, počevši s Appleovim iOS-om 17.5, koji je stigao u ponedjeljak, dok će mogućnost upozorenja dobiti svi Androidi nakon verzije 6.0.