UDRUGA CROAI

Stručnjaci o važnoj temi: Je li deepfake digitalna prijetnja ili prilika za zabavu

13.05.2024 u 11:33

Bionic
Reading

Na ovogodišnjoj Euroviziji, očekivanja su bila visoka kad su najavili nastup legendarne grupe ABBA. Fanovi su bili na iglama, no na kraju su dočekani samo hologramima, 'ABBA-tarima'. Iako se ABBA već godinama odupire ponovnom okupljanju, organizatori su ipak 'obećali' njihov nastup. Ova tehnološka iluzija prvo je probudila nadu, a potom i razočaranje među fanovima. To je bio savršen primjer kako deep fake tehnologija može zabaviti, ali i zbuniti javnost, priopćili su iz udruge CroAI

Društveni mediji su nedavno bili preplavljeni lažnim videozapisima u kojijma se hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković natječu čiji je 'jawline' bolji, što je potaknulo raspravu o etici i utjecaju deep fake tehnologije. Incident s ABBA-om i domaći politički deep fakes su savršeni primjeri kako se ova tehnologija može koristiti za stvaranje potpuno izmišljenih narativa.

CroAI stoga poziva na događaj 'Deep Fakes: Digital marvel or a menace to society?', koji će se održati 22. svibnja u 18 sati na adresi Margaretska ulica 1 u Zagrebu. Stručnjaci će raspravljati o dvostrukom učinku ove kontroverzne tehnologije.

U plavom kutu, Karlo Knežević, zagovornik pozitivnih aspekata umjetne inteligencije, tvrdi da 'Deep fake nije problem, problem su naše namjere koje mogu zavarati. AI pojačava naš potencijal za autentičnost unatoč iluziji.' U crvenom kutu, Krešimir Macan upozorava na opasnosti: 'AI će izbrisati razliku između stvarnog i nestvarnog za većinu smrtnika, što olakšava manipulaciju. Život bi mogao postati deep fake.'

'Pozivamo vas na raspravu koja baca svjetlo na tehničke aspekte deep fake tehnologije i njezine društvene posljedice. CroAI Fight Club će pružiti priliku za sudjelovanjem u dijalogu koji oblikuje način na koji percipiramo i interagiramo s digitalnim svijetom. Registracija je otvorena i besplatna za sve zainteresirane', navode iz udruge CroAI.