skup propust

Panika na tržištu kriptovaluta, greška je korisnicima jedne platforme donijela desetine milijuna dolara

08.10.2021 u 14:04

Bionic
Reading

Tehnička greška na decentraliziranoj financijskoj (DeFi) kriptoplatformi Compound upravo je učinila neke korisnike kriptovaluta bogatijima za desetke milijuna dolara

Ova popularna kriptoplatforma prošlog tjedna započela je rutinsko ažuriranje koda koji upravlja transakcijama korisnika, no tijekom ažuriranja napravljen je propust zbog kojeg su tokeni u vrijednosti od oko 92,6 milijuna dolara greškom podijeljeni nekim korisnicima koji imaju tzv. pametne ugovore.

Prema izvješću CNBC-ja, cijena ove pogreške bit će mnogo veća od prvotno procijenjene, jer izvorni složeni tokeni, nazvani comp, još uvijek nekontrolirano cure, a moguća šteta mogla bi doseći 162 milijuna dolara.

'Mislili smo da je katastrofa gotova, ali pokazalo se da je u opasnosti mnogo više milijuna ljudi nego što smo mislili. Oko 162 milijuna dolara je u opasnosti nakon što je ažuriranje pošlo po zlu', rekao je Robert Leshner, osnivač Compound Labsa.

Spoj je primijetio 'neobičnu aktivnost' kasno u srijedu, kada su tokeni već podijeljeni, izvijestila je TV postaja CBS.

Leshner se zatim brzo oglasio na Twitteru kako bi nagovorio korisnike Compounda da vrate neočekivane dobitke, pribjegavajući prijetnjama svima koji nisu vratili tokene, što je izazvalo kontroverzu oko pravila privatnosti u svijetu digitalnog novca, u kojem ne postoji službeni regulator.

Prvo je napisao da korisnici mogu zadržati 10 posto sredstava kao bonus, a potom je zaprijetio da će otkriti identitet onih koji ne vrate tokene.

'Ako ste zbog greške u složenom protokolu primili veliku količinu računalnih žetona, molimo vas da ih vratite', napisao je na Twitteru citirajući ID računa. Dodao je da će ih, u protivnom slučaju, prijaviti poreznoj upravi zbog njihovih prihoda te da će većina njih biti u problemima.

Pristajanje - ili javno otkrivanje informacija poput imena i kućnih adresa - smatra se grubim kršenjem protokola u svijetu kriptovaluta, u kojem korisnici obično najviše cijene privatnost i odsutnost središnje vlade.

Cijena Compoundova compa pala je nakon ovog incidenta oko 4,8 posto.