kripto optimizam

Prvi ETF vezan uz bitcoin izazvao pravu pomamu investitora; bitcoin blizu rekorda

20.10.2021 u 07:50

Bionic
Reading

Dan kojeg su mnogi na tržištu kriptovaluta s razlogom nazvali povijesnim protekao je u znaku optimizma

ETF ProShares Bitcoin Strategy, skočio je 4,8 posto, na 41,94 USD. Kripto optimiste još više veseli podatak da je ovaj ETF zabilježio najveći 'prirodni' volumen jednog ETF-a u prvom danu trgovine, a do kraja dana taj je iznos dosegao nešto više od milijardu dolara. To je drugo mjesto u povijesti, odmah iza Blackrock US Carbon Transition Readiness ETF-a koji je u svom debiju u travnju privukao 1,16 milijardi dolara.

ETF ProShares Bitcoin Strategy prati CME bitcoin futurese, ili ugovore koji nagađaju buduću cijenu bitcoina.

To znači da bi ulagači u ETF trebali očekivati ​​da će se cijena i performanse dionica donekle razlikovati od cijene samog bitcoina. To nije idealno za postojeće ulagače; mnogi od njih imaju dugoročni interes u kriptovalutama i nadali su se ET -u koji bi pratio fizički bitcoin, a kojeg bi ulagači mogli kupiti i držati.

Cijena bitcoina skočila je u utorak više od 4 posto na 64.206,51 USD, sasvim blizu povijesnog rekorda od 64.899 USD ostvarenog 14. travnja.

ProShares je osmi najveći pružatelj ETF-a po imovini, prema ETDB.com. Tvrtka je poznata po svojim fondovima koji koriste polugu za praćenje kretanja u određenim indeksima pomnoženim s određenim iznosom. Rukovoditelji ProSharesa pozvonili su na NYSE -u gdje ETF trguje. Fond ima omjer rashoda od 0,95 posto.

Nova klasa investitora

Neki tvrde da je utjecaj ETF-a, osobito onog vezanog za terminske ugovore, smanjen usvajanjem kriptovaluta od strane tvrtki i fintech-a. Ulagači imaju mnogo načina da dođu do neizravne izloženosti bitcoinu, a da ga zapravo ne posjeduju, putem fondova institucionalnog ranga, financijskih aplikacija poput PayPala i Squarea CashAppa ili dionica povezanih s kriptovalutama poput Coinbasea i rudarskih dionica.

'Pokretanje prvog bitcoin povezanog ETF-a u SAD-u potaknut će šire kripto tržište i pomoći će potpuno novoj klasi investitora da iskusi prednosti bitcoina kao legitimne imovine', rekao je Anthony Bertolino, potpredsjednik za rast u iTrustCapitalu.

  • +2
Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

'Međutim, bitcoin ETF temeljen na izvedenicama nije mjesto gdje želimo biti dugoročni. Jedan od najatraktivnijih aspekata bitcoina jest da je to donositelj s visoko likvidnim spot tržištem dostupnim 24 sata dnevno. Ulagači će gotovo sigurno poželjeti spot-baziran, fizički podržan bitcoin ETF, a za 10 godina od toga, čak bih očekivao da će neki od bitcoin ETF -ova omogućiti fizički otkup onima koji to žele', zaključuje Bertolino.