DIGITALNA IMOVINA

Prodaja na niskim granama: Slom kriptovaluta na dno je povukao i NFT-ove

05.07.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Prodaja nepromjenjivih tokena pala je tijekom lipnja na najnižu razinu u zadnjih godinu dana

NFT-ovi su dokaz vlasništva nad jedinstvenim digitalnim predmetom - često virtualnom umjetninom - čak i u slučajevima kad ti predmeti mogu biti lako kopirani.

Tijekom prošlog mjeseca prodaja NFT-ova dosegla je nešto više od milijarde američkih dolara, prema podacima tvrtke Chainalysis. To je bio najslabiji promet od istog mjeseca prošle godine, kada je ostvarena prodaja od 648 milijuna USD.

Usporedbe radi, u siječnju ove godine iznosila je 12,6 mlrd. USD.

Loš rezultat posljedica je sloma tržišta kriptovalutama, koje je u studenom prošle godine vrijedilo oko tri bilijuna USD, a sad vrijedi manje od bilijuna USD.

NFT se oslanja na blockchain, decentralizirano bilježenje transakcija koje je prvo koristio bitcoin kako bi bilo moguće praćenje promjene vlasništva nad tom kriptovalutom. Većinom se temelje na ethereumovom blockchainu.

Dok je bilo na vrhuncu, tržište NFT-ovima je privlačilo priličnu količinu novca. Recimo, za prvi tvit suosnivača Twittera Jacka Dorseya plaćeno je 2,9 mil. USD.

Vizualni umjetnik Beeple prodao je digitalni kolaž za 69 mil. USD, video igra Axie Infinity skupila je 9,75 mlrd. USD, a Coca-Cola je prikupila više od 575 tisuća USD prodajom digitalnih predmeta poput jakne po mjeri za metaverzum.

U međuvremenu je vrijednost NFT-a s Dorseyevim tvitom pala na 14 tisuća USD.

Potražnja za takozvanim blue-chip zbirkama NFT-ova ostala je na približno istoj razini. Cijena najjeftinijeg NFT-a u zbirci Bored Ape Yacht Club pala je za samo jedan posto tijekom proteklog mjeseca, prema podacima tvrtke DappRadar.

Tijekom prošle godine prodaja NFT-ova dosegnula je vrijednost od 40 mlrd. USD. Ove godine taj je iznos već premašen i kreće se oko 42 mlrd. USD. Većina prometa ostvarena je tijekom siječnja i veljače.

Tržište kriptovalutama je pod pritiskom nestabilnosti na tržištima kapitala općenito te zbog rasta inflacije i kamatnih stopa. Ulagači su manje skloni rizičnijoj imovini u takvim okolnostima.

Povjerenje u kripto imovinu također je poljuljano kolapsom Terre, stablecoina čija je vrijednost bila vezana za američki dolar, kao i problemima u tvrtkama koje se bave kriptovalutama poput Celsius Networka, u kojem su bili obustavili povlačenje sredstava, piše Guardian.