STANOGRADNJA

Tehnologija budućnosti: U Teksasu se gradi prvo veliko naselje u cijelosti napravljeno pomoću 3D pisača

14.11.2021 u 07:35

Bionic
Reading

Na projektu rade tri kompanije te tvrde da tehnologija i vrijeme izrade konkuriraju tradicionalnim metodama i da im za izgradnju jedne kuće treba samo tjedan dana

Mjesto u Teksasu moglo bi postati najvećim naseljem s domovima napravljenima pomoću 3D pisača. Projekt najavljen za 2022. uključuje 100 jednokatnica 'ispisanih' pomoću napredne robotske konstrukcije i materijala temeljenog na betonu, piše CNN.

Ono što zasad imamo digitalne su slike naselja na kojima vidimo niz krovova pokrivenih solarnim pločama. Robotima za izgradnju jedne kuće treba tjedan dana, kažu izvršitelji radova. Projekt naselja nastao je suradnjom građevinske kompanije Lennar i ICON-a, teksaške građevinske firme koja se specijalizirala za gradnju građevina napravljenih pomoću 3D pisača. Kuće je pomogla dizajnirati danska kompanija Bjarke Ingels Group.

Brže, jeftinije i - uz manje radnika

Premda ICON nije naveo cijenu projekta, kompanija tvrdi da je tehnologija brža i jeftinija od 'konvencionalnih' metoda prije svega zato što treba manje radnika. Proces izgradnje uključuje pet printera dosega 14,2 metra koji dijelove kuća ispisuju pomoću betonske mješavine pod imenom lavacrete.

Kompanija navodi da ovom metodom može napraviti kuće do 278 kvadratnih metara te da je uspjela napraviti zidove za kuću od 27,8 kvadratnih metara u 24 sata. Krovove i stolariju kasnije će postaviti Lennar. Tijekom tiskovne konferencije suosnivač i direktor ICON-a Jason Ballard opisao je naselje u Austinu kao 'prekretnicu u povijesti razvoja stambenih zajednica'.

'Veličina objekata koje danas mogu proizvoditi 3D pisači ne samo da donosi visokokvalitetne kuće u kraćem roku i po nižoj cijeni, već poboljšava kakvoću cijelih naselja', rekao je, dodajući: 'SAD se suočava s deficitom od pet milijuna kuća, što znači da postoji vrlo velika potreba za povećanjem broja građevina bez kompromitiranja po pitanju kvalitete, dizajna i održivosti, a to su glavne prednosti naše tehnologije.'

Martin Velkle, partner u grupi Bjarke Ingels, nove je kuće opisao kao 'velik korak prema smanjenju otpada tijekom izgradnje te stvaranje otpornijih, energetski učinkovitijih i lakše održivih domova'.

Dobre i loše strane kuća ispisanih 3D pisačem

Zagovornici ispisanih kuća tvrde da mogu smanjiti trošak rada i vrijeme proizvodnje. Istraživanje također sugerira da ova metoda može smanjiti količinu otpada i emisiju ugljikovog dioksida. Mogućnost ovih pisača da stvaraju građevine bez oplate dramatično smanjuje količinu potrebnog materijala, odgovornog za oko osam posto globalne emisije CO2.

Nedavna studija u Singapuru je, primjerice, zaključila da izgradnja kupaonice 3D ispisom proizvodi 86 posto manje ugljikovog dioksida od konvencionalnih metoda te je 25 posto jeftinija. Kritičari, s druge strane, tvrde da 3D ispis betonom i dalje ovisi o neobnovljivim materijalima te da malo tko govori o strukturalnoj stabilnosti i sigurnosti samih građevina.

Premda je novi projekt iz Austina najveći ICON-ov pothvat do danas, kompanija već neko vrijeme koristi 3D pisače za izgradnju manjih kuća u Teksasu. Također su nedavno otkrili da surađuju s NASA-om pri dizajniranju i izgradnji zgrada pomoću Mjesečeve prašine s ciljem građenja lunarne baze.

ICON, doduše, do danas nije objavio cijenu novih građevina. CNN ističe da je prvi ispisani stambeni objekt u SAD-u oglašen početkom godine te da je riječ o jednokatnici od 130 kvadratnih metara koja se prodaje po cijeni od 299.000 dolara. Druga kompanija koja se bavi 3D ispisom građevina otkrila je plan o izradi 15 kuća u Palm Springsu u Kaliforniji, u kojem će se dom s tri spavaće sobe nuditi po početnoj cijeni od 595.000 dolara.