DONACIJE STIŽU

Ukrajina želi biti 'kriptoprijestolnica svijeta', Zelenski potpisao novi zakon

17.03.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Volodimir Zelenski odobrio je prošlogodišnji zakon o uvođenju regulativa za legalizaciju kriptovaluta u Ukrajini s nadom da će olakšati dolazak financijske pomoći državi

Mjesec dana nakon što je ukrajinski parlament odobrio zakon o legalizaciji kriptovaluta predsjednik Volodimir Zelenski danas ga je potvrdio, pripremivši osnove za regulaciju bitcoina i ethereuma u Ukrajini.

Prema izvješćima koja stižu iz Cointelegrapha, Coindeska i drugih izvora, burze za kriptovalute i kompanije koje rade s digitalnim dobrima morat će se prijaviti kod vlade kako bi legalno funkcionirale u Ukrajini, a bankama će biti dozvoljeno otvaranje računa za kriptokompanije.

Zakon također Ukrajinskoj komisiji za državnu sigurnost i tržište dionica daje mogućnost donošenja zakona o digitalnim dobrima, dodjeljivanja licenci za kompanije koje rade s kriptovalutama, kao i mogućnost da rade kao financijski regulatori.

Uz novi zakon, prva ukrajinska burza za kriptovalute pod imenom Kuna više neće biti ograničena na potrošnju donacija, već će imati mogućnost mijenjanja kriptovalute u naloge. Država je u međuvremenu ostvarila partnerstvo s kompanijom FTX s istom namjenom - prebacivanje kriptodonacija u naloge za pologe u Državnoj banci Ukrajine.

FTX i Kuna pokrenuli su platformu Everstake, a koja je u partnerstvu s ukrajinskim vladinim dužnosnicima otvorila donacijsku stranicu pod imenom Aid for Ukraine i prihvaća donacije u bitcoinu, etheru, tetheru, solani, dogecoinu, moneru, iconu i neu.

Granatiranje Kijeva 16.3.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

Prije donošenja ovih odluka Ukrajina se proklamirala kao 'kriptoprijestolnica svijeta'. 'Ideja nam je postati jednom od najvažnijih jurisdikcija u svijetu kriptokompanija', rekao je u studenom prošle godine Aleks Bornjakov, zamjenik ministra za digitalnu transformaciju.

'Vjerujemo da je ovo nova ekonomija i budućnost - nešto što će nam pomoći da ojačamo gospodarstvo', komentirao je Bornjakov svega nekoliko mjeseci prije nezamislivog razvoja događaja kojem svjedočimo danas.