CRNO TRŽIŠTE

Zgrnuli milijune: Jesu li i kako kriptovalute financirale Hamasov ratni stroj

12.10.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Za napade Hamasa na Izrael korištena je moderna i skupa tehnologija: do 5000 raketa u jednom danu, dronovi, paraglajderi, kamere, internet. No odakle novac za sve to? Kriptovalute... barem djelomično. Decentralizirane financije već dugo se koriste da se izbjegnu regulacije globalnog financijskog sustava, a tako i za poticanje crnog tržišta i načina opskrbe

Kao teroristička skupina, Hamas je podložan sankcijama i odsječen od međunarodnog bankarskog sustava. Svi pokušaji grupe da prikupi sredstva rješavaju se globalnim naporima za borbu protiv financiranja terorizma. Ipak, Forbes ju je 2014. proglasio jednom od najbogatijih terorističkih skupina na svijetu.

Njihov godišnji promet tada je procijenjen na čak milijardu dolara (942 milijuna eura), a dolazi od poreza i naknada, financijske pomoći i donacija.

Izraelska policija priopćila je u utorak da je zamrznula račune kriptovaluta korištenih za prikupljanje donacija na društvenim mrežama za terorističku skupinu Hamas. Sumnjaju, naime, da je Hamas pozivao javnost na društvenim mrežama da uplati kriptovalute na njihove račune.

Policijska kibernetička jedinica i ministarstvo obrane su uz pomoć kriptomjenjačnice Binance krenuli u akciju lociranja kako bi zamrznuli te račune nakon napada Hamasa na Izrael. Sredstva će se preusmjeriti u državnu riznicu. Nije poznato koliko je računa zamrznuto ni koja je vrijednost zaplijenjenih kriptovaluta.

Hamas već godinama podržava kripto kao metodu prikupljanja sredstava, ali su u travnju iz te skupine rekli da će prestati primati prikupljena sredstva putem kriptovalute bitcoin, navodeći povećanje 'neprijateljskih' aktivnosti protiv donatora. U lipnju 2023. Izrael je zaplijenio kriptovalute vrijedne milijune dolara s računa povezanih s Iranom i Hezbolahom, libanonskom oružanom skupinom koja podržava Hamas u ratu s Izraelom.

U kolovozu 2020. američka vlada zaplijenila je milijune dolara od terorističkih skupina koje su koristile kriptovalute za prikupljanje novca.

Elliptic, tvrtka koja pomaže kriptopoduzećima u usklađivanju s financijskim propisima, rekla je Wall Street Journalu da je Palestinski islamski džihad, militantna skupina koja je zarobila taoce u nedavnom napadu na Izrael, ipak prikupila još 93 milijuna dolara u kriptovalutama između lipnja 2021. i kolovoza 2023. Sam Hamas skupio je oko 41 milijun dolara u digitalnim plaćanjima.

Iako nije jasno kako je taj novac iskorišten, 2022. godine američke su vlasti sankcionirale Hamasov investicijski ured, za koji su tvrdile da ima 500 milijuna dolara imovine. UN procjenjuje da kripto čini 20 posto globalnog financiranja terorizma, navodi Quartz.

Financiranje Hamasa

Dok mnogi nagađaju je li izraelski neprijatelj Iran pomogao financirati nedavni napad Hamasa na Izrael, prema američkoj vladi, Teheran financira Hamas u iznosu od procijenjenih 100 milijuna dolara godišnje.

Hamas također ima koristi od financijske potpore nekoliko zemalja, poput Katra i Turske. Međutim te zemlje ne financiraju izravno vojnu aktivnost skupine, pa je teško pratiti gdje se novac na kraju koristi. Palestinski iseljenici i privatni donatori u Perzijskom zaljevu također daju velik dio sredstava za Hamas.

On također skuplja takozvani zekat, islamsku dobrotvornu donaciju, za provođenje svojih misija i ciljeva. Nadalje, grupa provodi aktivnosti prikupljanja sredstava u inozemstvu, uključujući zemlje Zaljeva, zapadnu Europu i Sjevernu Ameriku.

Dobrotvorne organizacije povezane s Hamasom službeno ne financiraju oružano krilo skupine, već njihove aktivnosti socijalne skrbi. Međutim neke od tih dobrotvornih organizacija na kraju budu označene kao terorističke organizacije, poput Fonda za pomoć unesrećenima i potrebitima u Ottawi, za koji je utvrđeno da je usmjerio sredstva u vrijednosti od približno 14,6 milijuna dolara raznim skupinama povezanim s Hamasom između 2005. i 2009. godine.

  • +14
Hamasovo naoružanje Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Financiran od poreza

Svaki mjesec Hamas prikupi između 12 i 15 milijuna dolara od poreza koje nameće na robu iz Egipta, a najviše se oporezuju cigarete, gorivo, pa čak i građevinski materijal. Nadalje, skupina je 2022. uvela nove poreze na uvezene proizvode sa Zapadne obale. To je posebno pogodilo one koji već žive u ekstremnom siromaštvu u Pojasu Gaze.

Stopa nezaposlenosti u obalnoj enklavi dosegla je 45 posto, prema Palestinskom središnjem uredu za statistiku, a više od 60 posto stanovnika Gaze treba humanitarnu pomoć. U srpnju 2022. stopa nesigurnosti hrane u Gazi premašila je 65 posto, a stopa siromaštva iznosila je 65 posto, prema istom izvješću.

Tvrtke i investicije

Hamas ima podružnicu posvećenu prikupljanju sredstava, piše Euronews.

Njemački izvještaji govorili su 2022. da je Hamas uspio prikupiti više od 500 milijuna dolara (471,5 milijuna eura) u imovini ulažući u tvrtke u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Alžiru, pa čak i Sudanu, uglavnom u nekretnine ili građevinu.

Ministarstvo financija SAD-a poduzelo je hitne sankcije protiv pojedinaca povezanih s ovim financijskim aranžmanima, no može se pretpostaviti da grupa nije odustala od tih aktivnosti.

Terorističke skupine i kriptovalute

Podružnice Hamasa, poput njegova vojnog krila Al Kasama, javno su tražile donacije u bitcoinima od 2019. No skupine su povezane s raznim valutama, uključujući dogecoin, kriptovalutu koju često promovira Elon Musk, do stablecoina, kao što su tether i USDC, vezanih uz američki dolar.

Tim bi organizacijama bilo teško kupiti tradicionalnu financijsku imovinu s javnih tržišta, ali mogu iskoristiti pametne ugovore koji se ne zamaraju zahtjevima poznavanja svojih kupaca. Prema Ellipticu, neke od grupa se čak bave kriptorudarenjem, što im omogućuje da profitiraju od temeljnog održavanja mreža kriptovaluta.

Izraelski i američki dužnosnici tražili su suradnju s kriptoburzama poput Binancea kako bi blokirali pristup korisnicima povezanima s terorističkim skupinama. Ključno tijelo je Radna skupina za financijsku akciju (FATF), u kojoj regulatori iz cijelog svijeta razvijaju standarde i najbolje prakse za zaustavljanje pranja novca. Još uvijek su deseci zemalja na FATF-ovoj 'sivoj listi' onih koje nisu ispunile te standarde, uključujući Jordan, Siriju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Shlomit Wagman, bivši šef izraelske Uprave za zabranu pranja novca i financiranja terorizma, prošle godine napisao je da bi tvrtke koje razvijaju kriptotehnologiju trebale obratiti više pozornosti na one koje mogu spriječiti pranje novca i financiranje terorizma.

'Ako se rizici od zlouporabe kriptovaluta ne ublaže na odgovarajući način, razvoj industrije će patiti. Regulatori bi čak mogli zabraniti kriptovalutu, kao što je Kina pokušala učiniti', ustvrdio je Wagman.