zajednički kriteriji

EK predlaže europsku diplomu u visokom obrazovanju

27.03.2024 u 17:34

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu predstavila plan za stvaranje prekograničnih prvostupničkih, magistarskih i doktorskih programa koji bi vodili prema “europskoj diplomi” i koji bi se temeljili na zajedničkim kriterijima.

Dobrovoljnu europsku diplomu dodjeljivalo bi zajednički nekoliko sveučilišta iz različitih zemalja ili eventualno europska pravna osoba koju bi osnovala takva sveučilišta. Time se želi zadržati i privući mlade talente unutar Europske unije i izvan nje.

Riječ je o prijedlogu o dobrovoljnom sudjelovanju budući da EU nema gotovo nikakvih ovlasti u području obrazovanja.

“To je ponuda, a ne prijetnja nacionalnim ovlastima u području obrazovanja", rekao je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

U okviru paketa o visokom obrazovanju, Komisija je osim nacrta za europsku diplomu, predstavila i dvije preporuke: o europskom sustavu osiguranja kvalitete i priznavanja kvalitete u visokom obrazovanju te preporuku o privlačnim i održivim karijerama u visokom obrazovanju.

“Naša je vizija učiniti europsko visoko obrazovanje još konkurentnijim i povezanijim te osigurati mjesto Europe u globalnoj utrci za talentima”, rekla je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova.

Komisija predlaže predlaže konkretan put suradnje između država članica EU-a i sektora visokog obrazovanja u cilju stvaranja europske diplome koja bi se automatski priznavala diljem EU-a. S obzirom na raznolikost europskih sustava visokog obrazovanja diljem Europe, Komisija predlaže postupan pristup za države članice prema europskoj diplomi.

Najmanje dva sveučilišta iz različitih država članica moralo bi sudjelovati u zajedničkom programu da bi mogli izdavati europske diplome.

Potpredsjednik Schinas i povjerenica Ivanova ističu da ovdje nije riječ o stvaranju “elitističkog programa”, nego o mogućnosti otvorenu svima, privatnim i državnim sveučilištima.

“Za nekoliko godina, europska diploma naći će svoje mjesto pored velikih europskih dostignuća - šengenskog prostora, programa za razmjenu studenata Erasmus, jedinstvenog tržišta i eura”, rekao je Schinas.

(Hina) xsv ydv