kuju novi plan

Ukrajina hitno povukla američke Abramse s prve linije fronta

26.04.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Ukrajina je za sada na bojištu malo koristila američke tenkove Abrams M1A1, djelomično zato što je rusko korištenje bespilotnih letjelica znatno otežavalo njihovo djelovanje bez otkrivanja ili izloženosti napadu, rekla su dva američka vojna dužnosnika za Associated Press

SAD je pristao poslati 31 tenk Abrams u Ukrajinu u siječnju 2023. nakon agresivne višemjesečne kampanje Ukrajinaca u kojoj su tvrdili da su tenkovi, koji koštaju oko 10 milijuna dolara po komadu, ključni za njihovu sposobnost da probiju ruske linije.

Ali bojno polje se od tada znatno promijenilo, posebice sveprisutnom upotrebom ruskih bespilotnih letjelica. To oružje otežalo je Ukrajincima zaštitu tenkova nakon što ih ruski dronovi ili projektili brzo otkriju i počnu progoniti.

Pet od ukupno 31 tenka već je izgubljeno u ruskim napadima.

  • +8
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Povećana upotreba bespilotnih letjelica na ukrajinskom bojištu znači da 'nema otvorenog terena preko kojeg se možete samo voziti bez straha da ćete biti otkriveni', rekao je novinarima visoki dužnosnik obrane, piše AP.

Za sada su tenkovi pomaknuti s prve linije bojišnice, a SAD će raditi s Ukrajincima na novoj taktici kako ih najbolje iskoristiti, rekao je zamjenik zapovjednika američkog Združenog stožera, admiral Christopher Grady, a još jedan dužnosnik potvrdio je premještanje pod uvjetom da ostane anoniman.

'Kada razmišljate o načinu na koji je borba evoluirala, masivni oklop u okruženju u kojem su sveprisutni bespilotni zračni sustavi može biti u opasnosti', rekao je Grady za AP u ovotjednom intervjuu, dodajući da su tenkovi i dalje važni.

'Radit ćemo s našim ukrajinskim partnerima, i drugim partnerima na terenu, da bismo im pomogli da razmisle o tome kako bi ih mogli iskoristiti u promijenjenom okruženju u kojem se sve odmah vidi.'