eskalacija sukoba

Napetosti na Bliskom Istoku: Napasti Iran bilo bi suludo i velika pogreška

29.01.2024 u 23:16

Bionic
Reading

Zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, sve češće čujemo glasine o mogućoj eskalaciji sukoba. Kako će se postaviti SAD, koju ulogu igra Iran, što će napraviti Europa te kako bi moglo izgledati služenje vojnog roka u Hrvatskoj, odgovorili su gosti emisije "Otvoreno" na HRT-u

Rektor Veleučilišta Vern Vlatko Cvrtila na HRT-u otkrio je kako je dosad zabilježeno oko 170 napada na pripadnike američkih vojnih snaga na Bliskom istoku.

Ustvrdio je kako je ovo posebna situacija te da se na nju puno više obraća pažnja zbog američkih predsjedničkih izbora.

'Sada se nalazimo u izbornoj godini u SAD-u. Formiraju se ključni narativi koje će biti u predsjedničkim kampanjama, istaknuo je.

Dodao je kako su pritisci republikanaca na predsjednika Joea Bidena bili kukavičje jaje te da bi bilo suludo u ovom trenutku napasti Iran.

Stručnjak za geopolitiku sa Sveuličišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" Gordan Akrap ustvrdio je kako je situacija na Bliskom istoku već eskalirala te ponovio kako je SAD trenutno jedina globalna sila.Istaknuo je kako Rusija želi povratiti status globalne sile, a istu ambiciju ima i Kina, dok se Iran želi postaviti kao regionalna sila u Aziji.

Ustvrdio je kako su i Hamas i hutisti svojim napadima u političkom i sigurnosnom smislu počinili samoubojstvo.

'Provociraju Europu, SAD, Indiju i Kinu. Zaustavljaju transport i trgovinski promet koji ide kroz Sueski kanal. Time se povećava cijena proizvoda i izravno se utječe na gospodarsku sigurnost na globalnoj razini. Sasvim sigurno možemo očekivati jedan vrlo ozbiljan odgovor SAD-a', naglasio je.

Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec pojasnio je kako je nemoguće ukloniti hutiste kao prijetnju bez kopnene operacije.

  • +5
Narodna armija Hutija Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

'Trebalo bi provesti i kopnenu operaciju osim što se provode povremena bombardiranja. Definitivno bi to bila dodatna eskalacija, tako da se je možda bolje ne uplitati u takvu situaciju', smatra Ogoorec.

Dodao je kako direktan ulazak u sukob ne odgovara Iranu.

'Da bi se to riješilo bilo bi potrebno napraviti kopnenu operaciju. Nadam se da će se razmisliti prije toga. To bi dovelo do novih problema. Kako bi reagirao Iran je isto tako pitanje. Iranu trenutno ne odgovara da dođe do širih sukoba, pogotovo da se on uvuče u te sukobe. Ako bi došlo do takve situacije da bi se kopnene snage približile Iranu sve bi bilo moguće', zaključio je.