objavljene nove liste

Provjerite koji su se novi lijekovi našli na listama HZZO-a

17.05.2024 u 11:07

Bionic
Reading

U redovnoj proceduri Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na liste lijekova stavljene su generičke paralele i novi oblici već postojećih lijekova, kao i neki novi lijekovi, priopćio je u petak HZZO

Od novih lijekova na listu su stavljeni metreleptin za liječenje komplikacija nedostatka leptina u bolesnika s lipodistrofijom, avalglukozidaza alfa koji je enzimska nadomjesna terapija za Pompeovu bolest, lanadelumab i berotralstat za prevenciju ponavljajućih napadaja hereditarnog angioedema.

Novi na listi su i enfortumab vedotin za liječenje urotelnog karcinoma, mirikizumab za liječenje ulceroznog kolitisa, tezepelumab za liječenje astme te zanubrutinib za liječenje kronične limfocitne leukemije i Waldenströmove makroglobulinemije.

Uz lijekove koji se već nalaze na listi stavljene su nove indikacije: uz lijek osimertinib - liječenje uznapredovalog raka pluća ne-malih stanica u prvoj liniji, a uz lijek daratumumab - liječenje bolesnika s novodijagnosticiranim multiplim mijelomom koji nisu prikladni za autolognu transplantaciju matičnih stanica.

Na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljena su istovrsna pomagala, a od novih pomagala stavljena su pomagala iz skupine stopala, navlake za bataljak, ulošci za proteze različitih proizvođača kao dijelovi proteza za noge i barijatrijska invalidska kolica.

U sezoni HZZO financira hitnu medicinsku pomoć na autocestama i državnim cestama

S ciljem povećanja sigurnosti u prometu tijekom turističke sezone, HZZO je i ove godine osigurao financijska sredstva za provođenje hitne medicinske pomoći na državnim cestama. Sredstva su namijenjena županijskim zavodima za hitnu medicinu koji će organizirati dodatne timove hitne medicinske pomoći - 24-satno dežurstvo bit će organizirano na 18 punktova i to u razdoblju od 14. lipnja do 15. rujna.

Navedene odluke donesene su na 3. redovnoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a koja je održana 15. svibnja.