koronavirus

Tajland ukida policijski sat nakon 21 dana bez lokalne zaraze

15.06.2020 u 10:19

Bionic
Reading

Tajland je ponedjeljak poslije više od dva mjeseca ukinuo policijski sat diljem države, nakon 21 dana od posljednjeg slučaja lokalne zaraze koronavirusom

Ta država na jugoistoku Azije s oko 70 milijuna stanovnika je 13. siječnja postala prva zemlja nakon Kine sa slučajem koronavirusa. Tajland se uspješno bori protiv virusa, pa ima samo 3100 slučajeva zaraze, s 58 smrtnih ishoda. Oporavilo se gotovo tri tisuće ljudi.

Dužnosnici ističu kako je tajna uspjeha u tome što su Tajlanđani rano počeli nositi maske, rano zatvaranje granica i poslovnica te policijski sat.

U ponedjeljak su u zemlji otvorene i škole s manje od 120 učenika, izložbeni prostori, koncertne dvorane, igrališta, zabavni parkovi, a dopuštene su i filmske produkcije i sportska natjecanja, no bez gledatelja.

Kafići i dalje ostaju zatvoreni, no restorani koji su se otvorili prije dva tjedna pod mjerama socijalnog distanciranja sada mogu posluživati alkohol.

U ponedjeljak Tajland po drugi put u pet dana nije zabilježio nijedan slučaj zaraze. Svi slučajevi u posljednja tri tjedna otkriveni su u karanteni među Tajlanđanima koji su se vraćali iz inozemstva, rekao je Taweesin Wisanuyothin, glasnogovornik vlade za upravljanje krizom koronavirusa.