predizborna kampanja

Vučić najavio povlačenje s mjesta predsjednika Srbije ako njegov SNS izgubi izbore

12.12.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Finiš predizborne kampanje u Srbiji ovog tjedna obilježila je poruka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da će, izgubi li vladajuća Srpska napredna stranka, za koju otvoreno lobira od samog početka, povući s mjesta šefa države jer ne želi dijeliti vlast s oporbom

Prijevremeni parlamentarni izbori, već uobičajeni tijekom više od desetljeća vlasti SNS-a, raspisani su za 17. prosinca, kad će se birati i zastupnici u Skupštini Vojvodine, te vijećnici u 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd. Vučić od samog početka kampanje otvoreno promovira listu Srpske napredne stranke pod nazivom "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane", kojoj je za izbore "posudio" ime, nakon što je u svibnju formalno odstupio s čela SNS-a. Ako lista SNS-a izgubi parlamentarne izbore, iduće godine bit će raspisani predsjednički izbori, "kad nova vlast to bude htjela, u svibnju ili rujnu", rekao je Vučić je u ponedjeljak navečer u emisiji "Ćirilica" na provladinoj TV Happy. Poručio je da neće "sudjelovati u vlasti bez legitimiteta", podsjetivši da je drugi predsjednički mandat dobio s oko 2,3 milijuna glasova.

"Ako narod hoće promjenu vlasti, za točno šest dana bit ću prvi koji će da im čestitati (oporbi) i reći: 'Ja ne želim zajedno s vama vladati", izjavio je Vučić, optuživši oporbu da ne želi dobro Srbiji.

"Znam da ćete urušiti zemlju, znam kakve kapacitete, znam kakve snove imate, a kakve nemate", dodao je. To je stajalište pridružio ranijim porukama u kampanji da oporba nema drugog plana i programa "osim da ruši Vučića". Do glasanja na prijevremenim parlamentarnim, vojvođanskim i dijelu lokalnih izbora u Srbiji ostalo je pet dana, do izborne šutnje tri, a dosadašnja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da SNS ima prednost, ali nedovoljnu za "apsolutnu pojedinačnu pobjedu", koju je Vučić na skoro svakodnevnim predizbornim skupovima tražio od svojih pristaša.

  • +6
Aleksandar Vučić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Rezultati telefonske ankete na uzorku od 1000 sudionika, koju je proveo portal Nova srpska politička misao (NSPM), pokazuju da SNS ima osjetnu prednost jer bi za listu "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane" glasalo 39,8 posto birača, a za najjaču i najbrojniju oporbenu proeuropsku koaliciju "Srbija protiv nasilja" 25,6 posto. Koalicijski partneri SNS-a, socijalisti (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića i njihovi partneri iz Jedinstvene Srbije mogli bi računati na 8,9 posto, a Savez vojvođanskih Mađara, koji podržava SNS, oko 1,5 posto glasosva.

Na desnom političkom spektru Nacionalno okupljanje (Dveri i Zavetnici) dobilo bi, prema istraživanju, 6,5 posto glasova, koalicija NADA 5,9, dok su sve ostale liste, među kojima i Srpska radikalna stranka haškog osuđenika Vojislava Šešelja ispod tri posto, koliko je izborni prag za ulazak u parlament.

Izborni sustav u Srbiji koristi takozvanu D'Hondtovu metodu preračunavanja glasova stranaka u mandate, u kojem se glasovi stranaka koje su ispod praga raspoređuju strankama s najvećim brojem glasova. To načelo se ne primjenjuje na stranke nacionalnih manjina, jer za njih vrijedi „prirodni prag“, primjereno brojnosti unutar populacije i biračkog tijela. Izborna šutnja počinje u petak u ponoć i trajat će do zatvaranja birališta u nedjelju u 20 sati. Pravo glasa, po rješenju Republičkog izbornog povjerenstva na dan 1. prosinca ove godine, ima 6.500.165 birača, a bit će tiskano i ukupno toliko listića za parlamentarne izbore.