za veću sigurnost

Mercedes-Benz objavio rat krivotvoriteljima originalnih rezervnih dijelova za njihova vozila

08.08.2024 u 15:36

Bionic
Reading

Za pouzdano prepoznavanje krivotvorenih proizvoda potrebno je uvježbano oko i dugogodišnje iskustvo jer se krivotvorina često vizualno gotovo ne razlikuje od originalnog dijela. A posljedice mogu biti kobne

Kao i svake godine u kolovozu Mercedes-Benz objavljuje kako se nosi sa sve većim brojem krivotovoritelja njegovih originalnih rezervnih dijelova, a evo i analize za 2023. godinu. Njemački je proizvođač iz Stuttgarta objavio rat krivotvoriteljima u bliskoj suradnji s tijelima za nadzor trgovine i provođenje zakona. Fokus je na krivotvorinama važnim za sigurnost, koje mogu predstavljati opasnost za sve sudionike u prometu ako nemaju kvalitetu originalnih dijelova. Na primjer, u svibnju i lipnju 2023. zaplijenjeni su papirnati filtri za zrak, koji mogu uzrokovati ozbiljne nesreće nakon ugradnje. Zaplijenjeni su i krivotvoreni dijelovi kočnica, kotača te dijelovi karoserije i upravljača. Krivotvoreni dijelovi će biti uništeni nakon oduzimanja. Samo u 2023. vlasti su zaplijenile više od 1,6 milijuna krivotvorenih Mercedes-Benz proizvoda u više od 740 racija diljem svijeta. To znači da je broj racija značajno porastao za gotovo 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

'Industrija krivotvorina ostvaruje enormne marže i ima strukture organiziranog kriminala. Ugrožava sigurnost na cestama, nema obzira prema okolišu i ne zalaže se za poštene plaće ili sigurnost na radu. Nema kontrole kvalitete. Dosljednim djelovanjem i korištenjem svih zakonskih sredstava protiv ovih visoko kriminalnih struktura, ne samo da štitimo ugled našeg brenda, već i naše kupce, druge sudionike u prometu i na kraju sve one koji su pogođeni industrijom krivotvorina. Blisko surađujući s vlastima, uspjeli smo pronaći mnoge tvornice krivotvorina na licu mjesta.' iIzjavila je Renata Jungo Brüngger, članica uprave Mercedes-Benz Group AG za integritet, upravljanje i održivost.

Racijama često prethode mjeseci istrage i pripreme. Zaštitnici marke u Mercedes-Benzu provjeravaju ponude na web stranicama, istražuju naznake krivotvorina i provode intenzivna istraživanja kako bi identificirali tvornice krivotvoritelja. Tim stavlja rezultate na raspolaganje nadležnim tijelima za provođenje racija. Za pouzdano prepoznavanje krivotvorenih proizvoda potrebno je uvježbano oko i dugogodišnje iskustvo jer se krivotvorina često vizualno gotovo ne razlikuje od originalnog dijela.

Globalni tim za provedbu intelektualnog vlasništva u Mercedes-Benzu stoga stalno pozivaju vlasti kako bi brzo utvrdili jesu li dijelovi krivotvoreni. U 2023. u svijetu su u prosjeku bila više od dva napada dnevno.

Krivotvorne skupine sve više koriste internetske platforme i društvene medije za masovnu distribuciju krivotvorenih proizvoda. Kada trguju krivotvorenom robom, krivotvoritelji iskorištavaju prednost široke anonimnosti i decentralizirane prirode internetskih tržišta i tehnologija. Mercedes-Benz stoga neprestano proširuje svoje strateške i operativne mjere protiv krivotvorina, uključujući i online maloprodaju.

U 2023. zaštitnici robnih marki izbrisali su više od 142.000 ponuda krivotvorenih Mercedes-Benz proizvoda i sadržaja koji su kršili prava zaštitnih znakova. Strategija zaštite marke uključuje tri stupa: detekciju, napad i prevenciju. Zaštitnici marke Mercedes-Benz redovito podupiru carinske vlasti i pružatelje usluga obukama i informativnim materijalom za podizanje svijesti.

Kako izbjeći prijevaru s krivotvorenim proizvodima?

Nekoliko jednostavnih kriterija prilikom kupnje može pomoći potrošačima da izbjegnu nasjedanje na krivotvorene proizvode. Ovo počinje s pažljivim ispitivanjem ponuda koje su uočljive u svakodnevnom (online) životu. Tipični signali upozorenja za krivotvorene proizvode su znatno niža cijena, abnormalnosti u kvaliteti proizvoda ili prodaja preko sumnjivih (online) izvora. U nekim slučajevima iz slika proizvoda ili imena možete odmah zaključiti da ne mogu biti originali, na primjer ako Mercedes-Benz ne proizvodi sam te proizvode. Međutim, laiku se mnoge ponude ne mogu vizualno razlikovati od originala.