KRUŽNO GOSPODARSTVO

Mercedes otvorio tvornicu za recikliranje: Materijal za 50.000 novih baterijskih modula godišnje

24.10.2024 u 17:04

Bionic
Reading

Za razliku od postojećih procesa, očekivana stopa oporabe mehaničko-hidrometalurškog postrojenja za recikliranje je više od 96 posto. Vrijedne i rijetke sirovine kao što su litij, nikal i kobalt mogu se obnoviti za korištenje u novim baterijama

Mercedes-Benz je ovaj tjedan otvorio prvo europsko postrojenje za recikliranje baterija s integriranim mehaničko-hidrometalurškim procesom, čime je postao prvi proizvođač automobila u svijetu koji je zatvorio krug recikliranja baterija vlastitim pogonom.

Postrojenje za reciklažu u Kuppenheimu, u južnoj Njemačkoj, stvara istinsko kružno gospodarstvo. To podupire pionirski duh i inovativnu snagu Mercedes-Benza jer nastoji značajno smanjiti potrošnju vrijednih primarnih resursa. Za razliku od postojećih uspostavljenih procesa, očekivana stopa oporabe mehaničko-hidrometalurškog postrojenja za recikliranje je više od 96 posto. Vrijedne i rijetke sirovine kao što su litij, nikal i kobalt mogu se obnoviti – na način koji je prikladan za korištenje u novim baterijama za buduća potpuno električna Mercedes-Benz vozila.

Tvrtka je uložila desetke milijuna eura u izgradnju nove tvornice za reciklažu baterija i time u stvaranje vrijednosti u Njemačkoj. Savezni kancelar Olaf Scholz i ministrica okoliša Baden-Württemberga Thekla Walker posjetili su tvornicu na ceremoniji otvaranja u Kuppenheimu, Baden.

'Mercedes-Benz si je postavio cilj izrade najpoželjnijih automobila na održiv način. Kao pionir u automobilskoj industriji, prva europska integrirana mehaničko-hidrometalurška tvornica za recikliranje baterija označava ključnu prekretnicu prema poboljšanju održivosti sirovina. Zajedno s našim partnerima iz industrije i znanosti, šaljemo snažan signal inovativne snage za održivu električnu mobilnost i stvaranje vrijednosti u Njemačkoj i Europi.' rekao je Ola Källenius, predsjednik Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG.

'Budućnost automobila je električna, a baterije su bitna komponenta toga. Za proizvodnju baterija na održiv način koji štedi resurse, recikliranje je također ključno. Kružno gospodarstvo pokretač je rasta i, u isto vrijeme, ključni temelj za postizanje naših klimatskih ciljeva! Čestitam Mercedes-Benzu na hrabrosti i dalekovidosti koju je pokazao ovom investicijom u Kuppenheimu. Njemačka je i dalje vrhunsko tržište za nove i inovativne tehnologije.' rekao je Olaf Scholz, savezni kancelar Savezne Republike Njemačke.

Mercedes-Benzov tehnološki partner za tvornicu za recikliranje baterija je Primobius, zajedničko ulaganje između njemačke SMS grupe (poznata u cijelom svijetu po svojim naprednim tehnologijama i izvanrednim uslugama u industriji metala) i australskog developera procesne tehnologije Neometals.

Postrojenje dobiva sredstva od njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta s tri njemačka sveučilišta. Projekt razmatra cijeli lanac procesa recikliranja, uključujući koncepte logistike i reintegracije. Partneri tako daju važan doprinos budućem povećanju industrije recikliranja baterija u Njemačkoj.

Integrirani mehaničko-hidrometalurški koncept recikliranja

Po prvi put u Europi, Mercedes-Benz postrojenje za recikliranje baterija pokriva sve korake od usitnjavanja baterijskih modula do sušenja i obrade aktivnih baterijskih materijala. Mehanički proces razvrstava i odvaja plastiku, bakar, aluminij i željezo u složenom višefaznom procesu. Nizvodni hidrometalurški proces posvećen je tzv. crnoj masi. To su aktivni materijali koji čine elektrode baterijskih ćelija. Vrijedni metali kobalt, nikal i litij ekstrahiraju se pojedinačno u višefaznom kemijskom procesu. Ovi reciklirani materijali su kvalitete baterije i stoga su prikladni za upotrebu u proizvodnji novih baterijskih ćelija.

Za razliku od pirometalurgije koja je danas uspostavljena u Europi, hidrometalurški proces manje je intenzivan u smislu potrošnje energije i materijalnog otpada. Njegove niske procesne temperature do 80°C znače da troši manje energije. Osim toga, kao i svi proizvodni pogoni Mercedes-Benza, pogon za recikliranje radi na neto ugljično neutralan način. Opskrbljuje se 100 posto zelenom električnom energijom. Krovna površina zgrade od 6800 četvornih metara opremljena je fotonaponskim sustavom s vršnom snagom većom od 350 kW.

Mercedes-Benz tvornica za recikliranje baterija u Kuppenheimu ima godišnji kapacitet od 2500 tona. Oporavljeni materijali koriste se za proizvodnju više od 50.000 baterijskih modula za nove potpuno električne modele Mercedes-Benz. Stečeno znanje moglo bi pomoći u povećanju obujma proizvodnje u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Holistički pristup stvaranju vrijednosti baterije

Mercedes-Benz ima holistički pristup cirkularnosti baterijskih sustava i razmatra tri ključne teme: kružni dizajn, zadržavanje vrijednosti i zatvaranje kruga materijala. Sa svojim pristupom Design for Circularity, tvrtka od samog početka uzima u obzir cijeli lanac vrijednosti tehnologije baterija. U Mercedes-Benz eCampusu u Stuttgart-Untertürkheimu, koji je otvoren 2024., kružno razmišljanje pretače se u razvoj novih baterijskih ćelija. Proizvodnja baterija za električna vozila Mercedes-Benz je neto ugljično neutralna u tvornicama baterija na tri kontinenta. Lokalna proizvodnja baterija ključni je čimbenik uspjeha strategije održivog poslovanja Mercedes-Benza.

  • +51
Mercedes-Benz otvara vlastitu tvornicu za recikliranje kako bi zatvorio krug baterija Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

U skladu s kružnim razmišljanjem i očuvanjem resursa, tvrtka nudi obnovljene baterije kao rezervne dijelove za sva svoja električna vozila. Osim toga, njezina podružnica Mercedes-Benz Energy uspostavila je uspješan poslovni model s velikim aplikacijama za stacionarno skladištenje. Baterije koje više nisu prikladne za korištenje u vozilima mogu uživati ​​u drugom životu kao dio sustava za pohranu energije.

Za Mercedes-Benz održivost znači stvaranje dugoročne vrijednosti za što je moguće više ljudi, zbog čega slijedi održivu poslovnu strategiju. To znači da je održivost temeljna komponenta holističkog korporativnog načina razmišljanja koji obuhvaća šire ekološke, društvene i ekonomske aspekte.

Zatvaranje kruga u lancu vrijednosti smanjuje ovisnosti

'Sustavno produbljujemo našu stručnost u lancu vrijednosti baterija. Nakon otvaranja Mercedes-Benz eCampusa za razvoj nove kemije baterijskih ćelija u Stuttgart-Untertürkheimu, sada na održiv način zatvaramo krug sirovina u Kuppenheimu. Inovativna tehnologija omogućuje nam dobivanje vrijednih sirovina iz baterije s najvećim mogućim stupnjem čistoće. To današnje baterije pretvara u održivi rudnik sirovina sutrašnjice. Nova tvornica za recikliranje baterija jača ulogu proizvodne mreže Mercedes-Benza s tvornicama za vozila i pogonske sklopove u Europi.' rekao je Jörg Burzer, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, odgovoran za proizvodnju, kvalitetu i upravljanje lancem opskrbe.

'Recikliranje baterija je od velike važnosti za Baden-Württemberg kao državu s tako jakim automobilskim sektorom. Zatvaranje kruga u lancu vrijednosti smanjuje ovisnosti, povećava otpornost u kriznim vremenima i može izgladiti vrhove i padove u dostupnosti sirovina. Mercedes-Benz je pionir u tom smislu: s integriranim pogonom za recikliranje baterija, Mercedes-Benz je razvio održivi pristup za rješavanje ograničenih resursa i stoga daje vrijedan doprinos istinski kružnom gospodarstvu. Ponosni smo što u ovoj saveznoj državi inovatora prednjačimo i na ovom polju.' rekla je Thekla Walker MdL, ministrica okoliša, klime i energije Baden-Württemberga.