HRVATSKA PREMIJERA

Predstavljeni MG3 Hybrid+ i MG HS: Hibridni supermini B segmenta i nova generacija C-SUV-a

30.09.2024 u 14:08

Bionic
Reading

MG3 Hybrid+ naglašava MG-ovu jasnu posvećenost pružanju iznimne vrijednosti vozačima, s najmodernijom hibridnom tehnologijom cjenovno dostupnoj. A nova generacija modela HS sada pruža velik broj novih funkcija, više prostora u kabini i unaprijeđen dizajn

U godini kada slavi svoj stoti rođendan MG Motor je u Hrvatskoj predstavio hrvatskim automobilskim novinarima svoja dva nova aduta: MG3 Hybrid+ hatchback B segmenta s hibridnim pogonom i MG HS kompaktni SUV C segmenta. Kao mjesto domaće premijere je izabrana turistička lokacija San Canzian u Istri.

MG3 Hybrid+

Potpuno novi supermini MG3 Hybrid+ je stigao, a MG Motor Hrvatska je objavio cijene i potvrdio da je MG3 sada dostupan za narudžbu. Model MG3 Hybrid+ naglašava MG-ovu jasnu posvećenost pružanju iznimne vrijednosti vozačima, s najmodernijom hibridnom tehnologijom cjenovno dostupnoj.

MG3 Hybrid+ Standard kreće od samo 20.990 eura dok je bogatije opremljeni Comfort model dostupan od 22.490 eura, a model u najvišoj razini opreme, Luxury 23.990 eura. MG također nudi 7-godišnje jamstvo ili 150.000 km. Poput nagrađivanog MG4 EV hatchbacka, MG3 Hybrid+ impresionira svojom bogatom opremom namijenjenom sigurnosti, udobnosti i zabavi kao standard.

Napredni hibrid iz MG-a

Potpuno novi MG3 tehnološki je napredan hibridni hatchback B segmenta koji nudi kombinaciju performansi, učinkovitosti i profinjenosti. MG-ov rad na ovom hibridnom sustavu uključuje veću bateriju i snažniji električni motor, postavljajući na taj način nove standarde u B segmentu.

Uz visoku razinu unutarnje opreme i prostora koji odgovara najboljima u klasi – MG3 Hybrid+ nudi i praktičnost i učinkovitost. Vrijednost je dodatno povećana MG-ovim zaštitnim znakom jamstva od sedam godina/150.000 km koje je uključeno kao standard.

Novi MG3 Hybrid+ Izvor: Promo fotografije / Autor: MG Motor Europe

Najsuvremeniji pogonski sklop Hybrid+

MG-ova pogonska tehnologija Hybrid+ debitira na potpuno novom modelu MG3 i prvi je konvencionalni hibridni sustav bez priključka ugrađen u model MG. U osnovi postoji pet ključnih elemenata potpuno novog sustava Hybrid+, a to su motor, mjenjač, baterija, električni motor i generator.

Premda usredotočena na učinkovitost, elektrificirana tehnologija prirodno osigurava izvrsne prednosti u pogledu performansi. MG-ov pogonski sklop Hybrid+ čini MG3 hibridnim modelom segmenta B s najbržim ubrzanjem u klasi, s vremenom ubrzanja od 0 do 100 km/h za 8,0 s. Ubrzanje do brzine na autocesti, od 80 do 120 km/h za samo 5,0 s jednako je impresivno.

Proizvodeći kombiniranu snagu od 143 kW (195 KS), MG3 Hybrid+ daje ekonomične brojke od 4,4 l/100km i 100 g/km CO2. Tome pridonosi baterija kapaciteta 1,83 kWh, koja omogućuje širok domet vožnje samo na električnu energiju značajno povećavajući učinkovitost.

Potpuno novi MG3 ima četverocilindrični 1,5-litreni benzinski motor snage 75 kW (102 KS) i električni motor snage 100 kW (136 KS), kao i odvojeni generatorski motor koji omogućuje široki raspon načina rada pogonskog sklopa. Ovo ne samo da daje vodeće brojke u klasi za hibridni hatchback B segmenta, već omogućuje i fleksibilan rad bez obzira na voznu okolinu.

To omogućuje vožnju modela MG3 u sljedećim načinima koje automatski odabire sustav Hybrid+:

  • EV – rad isključivo na električnu energiju onoliko dugo koliko punjenje to dopušta
  • Series – motor prolazi kroz generator koji pokreće električni motor za vožnju
  • Series and Charge – serijska vožnja uz nadopunu baterije pri niskom opterećenju
  • Drive and Charge – motor pokreće kotače dok puni bateriju putem generatora
  • Parallel – i motor i električni motor pokreću kotače

S ugrađenim jačim motorom, veliki dio vožnje pri velikom opterećenju, kao što je ubrzavanje, može se izvesti na električni pogon, s benzinskim motorom koji neprimjetno podržava ili preuzima pri većim brzinama.

Motor je povezan s trostupanjskim automatskim mjenjačem, što omogućuje učinkovito i ugodno iskustvo vožnje. Ključno je da MG3 nudi odgovarajuće ubrzanje, a istovremeno pruža glatko i profinjeno mijenjanje brzina.

Vozači mogu prilagoditi odziv modela MG3 biranjem između tri načina vožnje – Eco, Standard i Sport. Eco način kalibriran je za optimalnu uštedu goriva i vozačima pruža nježan odziv gasa, dok Standard pruža spoj ekonomičnosti i performansi te dobro funkcionira za većinu vrsta putovanja. Sport ima osjetljiviju kalibraciju, izvlači najbolje iz kombinirane izlazne snage, pružajući neke od najboljih performansi u klasi hibridnih hatchback vozila B segmenta.

Dinamično rukovanje i profinjenost

Potpuno novi MG3 nudi dinamično iskustvo vožnje, kao i visoku razinu udobnosti, zahvaljujući zajedničkom radu MG-ovih inženjera u Europi i Kini koji su fino prilagodili šasije i ovjese za različita tržišta.

S kompaktnim proporcijama i agilnom postavom, MG3 nudi profinjenu vožnju, ali zadržava MG-ovu "zabavnu vožnju" u svojoj osnovi. Ostvaruje korist od upotrebe novih komponenti ultra visoke krutosti u šasiji, dok su elementi ovjesa dizajnirani za smanjenje težine i poboljšanje prianjanja za sportsko upravljanje i udobnu vožnju.

  • +40
MG3 Hybrid+ Izvor: Promo fotografije / Autor: MG Motor

Osim što nudi idealno uravnoteženu postavu između udobnosti i dinamike, djelomično zahvaljujući novom hibridnom pogonskom sklopu sa svojom sposobnošću da radi na električnu energiju tijekom kraćih razdoblja, potpuno novi MG3 nudi i nove vrhunce u profinjenosti i smanjenju buke. Inženjeri su se usredotočili na nosače motora i ovjesa, materijale koji apsorbiraju zvuk i konstrukciju mjenjača kako bi smanjili buku, vibracije i oštrinu s ciljem pružanja vrhunskog iskustva vožnje.

Vrhunska tehnologija i oprema

Potpuno novi MG3 za Europu dolazi u tri izvedbe – Standard, Comfort i Luxury. Svaka od njih postavlja izazov drugim modelima B segmenta u smislu tehnologije i značajki koje se nude kao Standard.

Značajka koja se ističe za kupce je kokpit s dvostrukim zaslonom. Vozači imaju 7-inčni digitalni zaslon s instrumentima, kao i 10,25-inčni središnji sustav za informiranje i zabavu. Inženjeri MG-a poboljšali su grafiku i odziv za dvostruke plutajuće zaslone, a na središnjoj je konzoli zadržan niz prekidača kako bi se maksimalno povećala sigurnost i praktičnost tijekom vožnje.

Satelitska navigacija postavljena je kao standardna, kao i integracija pametnog telefona putem značajke Apple CarPlay/Android Auto. MG iSMART korisnicima MG3 pruža razine povezivosti i značajki koje bi se najčešće povezivale s premium modelima.

Ostala oprema uključuje klima uređaj, audio sustav s Bluetooth vezom, četiri USB ulaza te stražnje parkirne senzore i kameru. Više razine opreme uključuju kožne presvlake, ulazak bez ključa, grijana prednja sjedala i upravljač, kao i kameru od 360 stupnjeva.

MG3 također ostvaruje pogodnost od najnovijih naprednih sustava za pomoć u vožnji (ADAS). Povećana sigurnost postiže se putem tehnologije MG Pilot koja uključuje sustav pomoći pri zadržavanju trake sa sustavom upozorenja na napuštanje trake, prilagodljivi tempomat, upozorenje na frontalni sudar i pomoć pri vožnji u prometnim gužvama.

Novi i suvremeni izgled

Nov od temelja, MG3 i dulji je i širi od svog prethodnog modela koji je bio dostupan kupcima na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, oslobađa više unutarnjeg prostora za putnike te nudi najveći prostor prtljažnika u klasi hibridnih vozila B segmenta.

Njegove vanjske dimenzije su slejdeće: duljina 4113 mm, širina 1797 mm, visina 1502 mm, međuosovinski razmak kotača 2570 mm. Masa neopterećenog vozila je 1285 kg, a zapremina prtljažnika 293 litre.

Potpuno novi MG3 koji je osmislio MG-ov studio u Šangaju, nudi niz stilskih značajki koje kupci mogu izabrati, uključujući aluminijske naplatke, LED prednja svjetla i novu paletu boja.

Za Europu je dostupno sedam boja: Dover bijela, Pastel žuta, Diamond crvena, Pebble crna, Hampsted siva, Cosmic srebrna, Como plava.

MG HS - nova generacija

Kao MG-ev najpopularniji SUV, nova generacija modela HS, predstavljena ovo ljeto u Goodwoodu, sada pruža velik broj novih funkcija, više prostora u kabini i unaprijeđen dizajn, čime podiže standarde u svojoj klasi. Cilj je MG Motora, ovaj vrlo traženi SUV, učinti još privlačnijim za kupce.

Nova HS generacija održava ugled MG-a koji kupcima nudi najbolju moguću vrijednost na tržištu SUV vozila i nastavlja sa velikodušnim MG jamstvom proizvođača od 7 godina/150.000 km

Izbor naprednih, učinkovitih MG benzinskih i PHEV pogonskih sklopova

Novi MG HS nudi izbor između benzinskih i PHEV (plug-in hibridnih) pogonskih sklopova. PHEV pogonski sklop, spaja 1,5-litreni benzinski motor od 105 kW (142 KS) s električnim motorom od 135 kW (184 KS), te nudi impresivno ubrzanje s 0-100 km/h za 6,8 s.

Motor crpi snagu iz baterije kapaciteta od čak 21,4 kWh i generatora od visoke učinkovitosti 61 kW (83 KS), čime pruža doseg vožnje do 100 km samo na električnu energiju. Navedeni MG HS PHEV nadmašuje konkurenciju svojom sposobnošću da prijeđe veće udaljenosti s nultom emisijom ispušnih plinova, uz značajne uštede u potrošnji goriva.

MG HS u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: MG

Novi MG HS također dolazi i s novom generacijom 1.5T benzinskog motora koji isporučuje 125 kW (169 KS) i 275 Nm okretnog momenta, postiže ubrzanje od 0-100 km/h za 9,4 s. Opremljen 6-stupanjskim ručnim mjenjačem u HS Comfort verziji i 7-stupanjskim automatskim mjenjačem u HS Luxury verziji.

Upečatljiv dizajn i profinjene dimenzije

Novi MG HS ima upečatljiv dizajn temeljen na dužem međuosovinskom razmaku što donosi više prostora u kabini i poboljšanje vanjskih dimenzija, čime do izražaja dolaze profinjene bočne linije i elegantne staklene površine.

U usporedbi s prethodnim modelom, novi MG HS je 14 mm širi (sada 1890 mm) i 26 mm dulji (sada 4636 mm), dok njegov novi elegantan profil smanjuje njegovu ukupnu visinu za nekih 30 mm (sada 4655) . Međuosovinski razmak produljen je za 30 mm na 2750 mm, naglašavajući sportsku siluetu i pri tome povećavajući udobnost vožnje i unutarnji prostor.

Dizajnerski potpis nove generacije MG-a uočljiv je u HS-ovoj impresivnoj prednjoj rešetki, nedavno predstavljenoj i na modelu MG3. Tanji prednji farovi, inspirirani modernom tehnologijom, povezani sa crnom centralnom pločom naglašavaju povećanu širinu novog modela HS-a.

U skladu s dizajnom prednjih svjetala, X-oblik stražnjih LED svjetala predstavlja prepoznatljiv svjetlosni potpis HS modela.

Unutrašnjost

Novi model HS-a ističe se jasnom ambicijom MG-a da u standardnoj opremi pruži više funkcionalnosti i prostora unutar moderno dizajnirane kabine.

Tehnologija je s novim HS-om dodatno napredovala – sada je opremljen s dva 12,3-inčna ekrana visoke rezolucije. Centralni ekran namjenjen je infotainment sustavu s navigacijom koja ažurira stanje u prometu i vremenske uvjete u stvarnom vremenu, ima pristup Amazon Music glazbenom servisu, te se sa pametnim telefonima povezuje putem Android Auto™ i Apple CarPlay® veze. Luxury verzije HS-a, u standardnoj opremi također koriste nove, poboljšane 360° kamere visoke rezolucije i bežično punjenje pametnih telefona.

Drugi 12,3-inčni ekran ispred vozača nudi dvije teme, svijetlu i tamnu, te tri različita načina rada - Mapa, Digitalni i ADAS. Svaki od načina rada ima svoj jedinstveni izgled, fokusirajući se ili na prikaz navigacije, ili jednostavni pregled samo najvažnijih informacija o vožnji ili vizualizaciju vozila i okoline u stvarnom vremenu, podržanu brojnim sustavima pomoći vozaču.

Kroz cijelu unutrašnjost, novi visoko kvalitetni materijali s vrhunskim detaljima stvaraju ugodniji i opuštajući ambijent, čiji dojam dodatno pojačavaju elementi poput novog trokrakog upravljača, poboljšanih funkcionalnosti tipaka na upravljaču te novog dizajna ploče mjenjača.

Kapacitet prtljažnika povećan je na 507 l, dok HS-ova nova, povećana širina omogućuje dodatni osjećaj udobnosti. Uz dodatne mogućnosti za pohranu stvari unutar kabine osigurava se dovoljno prostora za svakodnevne potrebe.

Istaknute karakteristike MG HS-a

MG nastavlja s ponudom izvanrednih vrijednost koje kupci dobivaju za svoj novac, a novi HS donosi brojna poboljšanja ključnih specifikacija u odnosu na prethodni model.

MG HS - nova generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: MG Motor Global

To se posebno odnosi na novu, bogato opremljenu verziju Luxury, koja sada u standardnoj opremi ima 19-inčne aluminijske naplatke, prednja svjetla za maglu, električno podesive, sklopive i grijane retrovizore s opcijom memoriranja, električno podesivo vozačevo sjedalo u 6 smjerova s dodatnom podrškom za lumbalni dio leđa, električno otvaranje i zatvaranje prtljažnika, poboljšanu kameru visoke rezolucije s pogledom od 360°, audio sustav sa 8 zvučnika, iSmart sustav povezivanja pametnih telefona s vozilom, bežično punjenje pametnih telefona te Vehicle-to-Load (V2L) funkcionalnost punjenja vanjskih uređaja u PHEV verziji.

Sve verzije HS-a u ponudi imaju poboljšani MG Pilot sustav pomoći vozaču pri vožnji.

MG Pilot u standardnoj opremi uključuje brojne sustave poput: sustava aktivnog kočenja u nuždi s prepoznavanjem pješaka i biciklista (AEB), sustava pomoći pri održavanju vozne trake (LKA), sustava upozorenja o napuštanju vozne trake (LDW), sustava nadzora mrtvih kutova (BSM), sustava pomoći pri promjeni vozne trake (LCA), sustava praćenja i upozorenja na umor i budnost vozača (DAW), sustava upozorenja na frontalni sudar (FCW), sustava upozorenja o stražnjem nailasku vozila (RTA) te sustava upozorenja na otvorena vrata (DOW). Verzije s automatskim mjenjačem dodatno uključuju prilagodljivi tempomat (ACC), sustav pomoći u prometnim gužvama (TJA) i sustav inteligentnog upozorenja na ograničenje brzine (ISA).

  • +27
MG HS - hrvatska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: MG Motor

Ovi istaknute karakteristike nadovezuju se na već bogatu opremu novog HS-a, koja uključuje automatska LED prednja svjetla s funkcijom 'follow-me-home', stražnje parkirne senzore, stražnju parkirnu kameru, električno podesive i grijane retrovizore, vozačko sjedalo električno podesivo u 6 smjerova i suvozačko sjedalo podesivo u 4 smjera, klima uređaj, ulazak u vozilo bez upotrebe ključa ('keyless entry'), brisače sa senzorom za kišu, tempomat, električnu parkirnu kočnicu (EPB) s funkcijom automatskog zadržavanja te dva 12,3-inčna ekrana s funkcijama poput navigacije i MG iSmart sustava povezivanja s pametnim telefonima.

Na predstavljanju novog HS-a je dostupno šest premium boja: Pearl bijela, Pebble crna, Sterling srebrna, Hampsted siva, Diamond crvena i Sky plava. Uz presvlake od crne eko kože u Luxury verziji, također će biti dostupna opcija presvlaka unutrašnjosti u nijansi smeđe boje, što dodatno ističe privlačnost nove kabine.

Novi MG HS bit će dostupan za naručivanje od listopada kada se očekuju i prve isporuke. Cijene kreću od modela Comfort 1.5T-GDI ručni mjenjač od 31.490 eura, Comfort 1.5T-GDI DCT automatski mjenjač od 33.990 eura, Luxury 1.5T-GDI ručni mjenjač od 33.990 eura, Luxury 1.5T-GDI DCT automatski mjenjač od 36.490 eura.