Marlene Engelhorn

Austrijanka podijelila 25 milijuna eura nasljedstva, novac dobili i ljevičari

20.06.2024 u 12:14

Bionic
Reading

31-godišnja Austrijanka Marlene Engelhorn raspodijelila je više od 25 milijuna eura svog nasljedstva raznim organizacijama. Njih 77 dobit će novac. Engelhorn je dobila milijune nakon smrti bake Traudl, a prema procjeni Forbesa, ima čak 3,8 milijardi eura

Od 77 organizacija koje će dobiti novac, 300.000 eura bit će donirano austrijskim skloništima za žene. Dobrotvorna organizacija za obnovu prirode Zaklada Común dobit će pak 100.400 eura.

Austrijska udruga za zaštitu prirode, organizacija za beskućnike Nuenerhaus, ljevičarski think tank The Momentum Institute i antineoliberalna nevladina organizacija za ekonomsku politiku Attac Austria dobit će po više od milijun eura.

Ostali primatelji uključuju inkluzivne nogometne klubove i organizacije posvećene pristupačnom stanovanju, pravima žena i iskorjenjivanju siromaštva u Austriji, piše Euronews.

31-godišnja Austrijanka Marlene Engelhorn osnovala je grupu od 50 nasumično odabranih građana te su oni tijekom šest vikenda raspravljali o tome kako najbolje podijeliti njezino bogatstvo.

Odlučujući kako će ga pokloniti, Engelhorn je poslala 10.000 pozivnica koje su sletjele u poštanske sandučiće diljem Austrije. Oni koji su odabrani za sudjelovanje formirali su Vijeće za preraspodjelu.

Odabranim članovima ponuđen je niz predavanja, uključujući predavanja filozofa i profesora ekonomije, kako bi ih inspirirali pri odabiru onih koji će u konačnici dobiti bogatstvo.

Projekt inzistira na tome da se, osim rješavanja pitanja o tome kako se uhvatiti u koštac s raspodjelom novca, u konačnici radi o poduzimanju koraka za odgovor na pitanja socijalne i fiskalne pravde.

Engelhorn je potomak Friedricha Engelhorna, osnivača multinacionalne tvrtke BASF. Obitelj Engelhorn prethodno je bila vlasnik njemačke farmaceutske tvrtke Boehringer Mannheim. Forbes procjenjuje neto vrijednost obitelji na 4,2 milijarde dolara.

Porez na nasljedstvo ukinut je u Austriji 2008. godine, čime je postala jedna od rijetkih europskih zemalja koje ne oporezuju naslijeđeno obiteljsko bogatstvo.

Engelhorn se godinama zalagala za to da austrijska vlada uvede porez na bogatstvo poput njezinog, tvrdeći da je nepravedno to da ga dobije iako nije radila za njega.

U izjavi o svojoj misiji, javnosti obznanjenoj u siječnju, Engelhorn je rekla: 'Ako vlada ne osigura redistribuciju bogatstva u društvu, onda moramo poduzeti mjere i pobrinuti se da to pitanje dobije pozornost koju zaslužuje.'

Ranije ove godine za njemačku novinsku agenciju DPA rekla je da će ipak zadržati dio novca za sebe kako bi se lakše zaposlila.

sve osim nogometa

Učitavanje...