veliki minus

Brojke eksplodirale pa stale: U Istri objašnjavaju zašto imaju manje gostiju

26.06.2024 u 20:13

Bionic
Reading

Nakon odličnog turističkog svibnja u Istri zbog praznika Duhova u Njemačkoj i Austriji, u lipnju je nastupilo zatišje

'Prvih 10 dana u lipnju ove godine imali smo veliki minus od 55 posto (indeks 45), a glavni razlog je činjenica da su lani u tom razdoblju padali Duhovi. Drugih deset dana je bilo puno bolje i sada nam indeks iznosi 98, što je minus od dva posto.

Ako se tako nastavi, 1. srpnja rezultati bi se trebali izravnati. S jučerašnjim danom u kumulativnom razdoblju, odnosno od početka godine do tog datuma, realizirano je 1,6 milijuna dolazaka, što je plus od tri posto i 7 milijuna noćenja, što je minus od dva posto', rekao je za Jutarnji list Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre.

Objašnjava kako je razlog manjem prometu u lipnju, drugačiji raspored blagdana.

U Puli je do 22. lipnja bilo 19% manje noćenja u odnosu na lani, te 16% u odnosu na 2022. godinu.

'Ako usporedimo ukupna noćenja od 1. 1. do 22. 6., Pula bilježi rast dolazaka 9% i noćenja 1%, što znači da smo ukupno u plusu te da se nakon pandemije vraća trend kraćih boravaka ili posjeta više destinacija tijekom putovanja', kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pula.

U Poreču ističu da će na isti datum kao lani ostvariti milijunto noćenje i da su već sada u kumulativu u odnosu na 2022. bolji za 7% u dolascima i 4% u noćenjima. U Umagu je prvih 15 dana lipnja također bila rupa, ali je zato nastavak lipnja popravio situaciju. Zato je na području središnje Istre pad noćenja puno veći u lipnju i iznosi čak 32 posto.

'Uočen je veliki minus u noćenjima kod gostiju iz Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije i Italije - oko 40% manje', kaže za Jutarnji list Sanja Kantaruti iz TZ-a središnje Istre.

  • +11
Vrućina i turisti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Dodaje kako se u lipnju pokazalo kako se manji kapaciteti odnosno manje kuće za odmor lakše pune.

Lorena John iz Udruge privatnih iznajmljivača Istre rekla je kako su ove godine bolje popunjeni apartmani nego kuće za odmor.

'Dosad je bilo obrnuto. Traži se smještaj za dvoje, smještaj koji prima kućne ljubimce. A glavni razlog pada je činjenica da nam je došlo manje njemačkih gostiju. Mnogi nisu mogli dobiti godišnji odmor jer je kod njih Europsko prvenstvo u nogometu. Osim toga, Bavarsku su zadesile poplave i mnogi nisu razmišljali o putovanjima', ističe John.

sve osim nogometa

Učitavanje...