bliski istok

Cijene nafte skočile zbog straha od izraelske odmazde Iranu

02.10.2024 u 16:48

Bionic
Reading

Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 76 dolara jer trgovci strahuju da bi odgovor Tel Aviva i Washingtona na iranski napad na Izrael mogao produljiti spiralu oružanih sukoba i poremetiti opskrbu mogućim udarima na iransku naftnu infrastrukturu

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,26 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,82 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,86 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,38 dolara višoj cijeni, od 72,22 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,66 dolara. Tržišta je u utorak poljuljao iranski napad na Izrael.

Teheran je ispalio stotine raketa na ciljeve u Izraelu, u odgovoru na izraelske napade na Libanon u proteklim danima u kojima su poginule stotine civila i skupina političkih i vojnih dužnosnika libanonske skupine Hezbollah. U srijedu Iran je poručio da je njegov odgovor završen ako reakcija Izraela ne bude iziskivala nove poteze . Tel Aviv je već najavio "posljedice", a Washington je najavio podršku obrani Izraela. Izjave su pokrenule lavinu nagađanja da bi meta mogla biti i naftna infrastruktura u Iranu.

Izraelski i američki odgovor "mogao bi uključiti i nanošenje štete iranskim naftnim kapacitetima ili čak njihovo potpuno uništenje", rekao je Tamas Varga iz PVM-a. Analitičari Capital Economicsa nagađaju o mogućim posljedicama po opskrbu.

"Iran čini oko četiri posto globalne proizvodnje nafte, ali važan element u analizama bit će pitanje hoće li Saudijska Arabija u slučaju poremećaja u opskrbi iz Irana povećati proizvodnju", naveli su. Iranska proizvodnja nafte dosegnula je u kolovozu najvišu razinu u šest godina, od 3,7 milijuna barela dnevno, pokazali su izračuni analitičara ANZ-a.

Izrael je u međuvremenu poslao u Libanon i vojne postrojbe i oružani sukob u kratkom je razdoblju eskalirao i nema nagovještaja da bi oružje uskoro moglo utihnuti. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se tokom dana kako bi raspravljalo o situaciji na Bliskom istoku.

Skupina ministara članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine njihovih saveznica sastat će se tokom dana kako bi razmotrila stanje na tržištu. Izvori su u utorak bili rekli da grupa vjerojatno neće mijenjati plan i da će potvrditi odluku o povećanju proizvodnje od kraja godine, za 186 tisuća barela dnevno. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 1,66 dolara, na 71,34 dolara.